ΜΕΛΕΤΗ: Το γιαούρτι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο αμερικανικές προοπτικές μελέτες κοόρτης, που παρακολούθησαν περισσότερες από 100.000 γυναίκες νοσηλεύτριες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για χρόνια απαντώντας σε επαναλαμβανόμενα ερωτηματολόγια σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής και ασθένειες. Επίσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν δείγματα ιστών για τους συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές εντόπισαν 3.079 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ σε 1.121 περιπτώσεις υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα στο βακτήριο Bifidobacterium. Το 31% των περιπτώσεων αυτών ήταν θετικές στο βακτήριο αυτό και το 69% αρνητικές. Σημειώνεται ότι το Bifidobacterium είναι μεταξύ των σημαντικών προβιοτικών βακτηριακών στελεχών στο γιαούρτι και η κλινική σημασία της αφθονίας του στον ιστό του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν έχει χαρακτηριστεί πλήρως. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την εξασθενημένη λειτουργία του εντέρου.

Οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γιαουρτιού και της συνολικής επίπτωσης στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά είδαν μια συσχέτιση σε όγκους θετικούς στο Bifidobacterium με 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα. Αυτό το μικρότερο ποσοστό οφείλεται στη χαμηλότερη επίπτωση του θετικού στο Bifidobacterium εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός τύπου καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της διατήρησης μιας ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να συμβάλει στον αποκλεισμό επιβλαβών μικροβίων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

«Άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της στον οργανισμό

Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία...

Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων 30 ετών από...

Aυτά είναι τα 12 “ωρολόγια γήρανσης” που δείχνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για...

Αλόη Βέρα: Τι θα συμβεί στην εμφάνισή μας αν πίνουμε τον χυμό της κάθε μέρα;

Η αλόη βέρα, γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέσω του χυμού της. Παρόλο που η γεύση του...

Η επίδραση 2,5 λίτρων νερού στην εμφάνισή μας

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η κατανάλωση 2,5 λίτρων νερού την ημέρα την εξωτερική σας εμφάνιση; Ένας μήνας αφοσίωσης σε αυτή τη συνήθεια μπορεί να φέρει...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ