Οι 5 καλύτεροι συνδυασμοί τροφίμων για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η υγεία του εντέρου είναι ουσιώδης για τη συνολική ευημερία μας, και οι συνδυασμοί τροφίμων παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν. Στο άρθρο αυτό, αναλύονται πέντε κορυφαίοι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να ενισχύσουν την εντερική υγεία, όπως η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι και η συνδυαστική κατανάλωση κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Με μικρές τροποποιήσεις στη διατροφή μας, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για το έντερό μας και να υποστηρίξουμε τα ευεργετικά βακτήρια.

Το κλειδί για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου δεν βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αλλά στον τρόπο που συνδυάζουμε αυτά τα τρόφιμα. Άλλωστε, η σημασία της υγείας του εντέρου συνδέεται με τη συνολική μας ευημερία, από το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέχρι και τη διάθεσή μας.

«Ο συνδυασμός ορισμένων τροφών μεταξύ τους μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο όφελος που αποκομίζει το έντερο μας από αυτές», εξηγεί η Laura Southern, διατροφολόγος και ιδρύτρια του London Food Therapy. «Μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και των αντιοξειδωτικών από τα συστατικά, καθώς και να βοηθήσει τα καλά βακτήρια να επιβιώσουν από τη διαδικασία της πέψης».

Ακόμη και οι μικρές τροποποιήσεις στα γεύματά μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακολουθούν πέντε κορυφαίες προτάσεις συνδυασμών που θα μεγιστοποιήσουν την προστασία του εντέρου μας.

Προσθέστε μέλι στο γιαούρτι

Γυναίκα τρώει μέλι
Credit: 123RF

Το “ζωντανό” γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών και βακτηρίων. Οι ζυμώσεις του είναι ικανές να αποκαταστήσουν την ισορροπία του μικροβιώματος. Αλλά για να φτάσουν αυτοί οι μικροοργανισμοί ζωντανοί στο παχύ έντερο, πρέπει να επιβιώσουν στο “ταξίδι” μέσω του στόματος, του στομάχου και του λεπτού εντέρου, όπου τα πεπτικά ένζυμα τα διασπούν.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι είχε σημαντική προστατευτική επίδραση στο B. animalis, το μικρόβιο που περιέχεται στο γιαούρτι, κατά τη διάρκεια της πέψης. Από τα τέσσερα είδη μελιού που δοκίμασαν, το μέλι τριφυλλιού είχε τη μεγαλύτερη επίδραση.

«Το μέλι έχει πρεβιοτικές ιδιότητες, επομένως τροφοδοτεί και υποστηρίζει τα προβιοτικά στο γιαούρτι καθώς αφομοιώνεται», εξηγεί η Southern. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πεπτικών παθήσεων εδώ και χιλιετίες, καθώς και για τη μείωση των λοιμώξεων και της φλεγμονής. Ένας αυξανόμενος  όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι το πρεβιοτικό του δυναμικό θα μπορούσε να το κάνει σούπερ-τροφή για το έντερο.

Συνδυάστε μαύρο πιπέρι με κουρκουμά

Credit:Unsplash.com

Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό με την κίτρινη απόχρωση που βρίσκεται συχνά στην ινδική κουζίνα, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με  έρευνα. Επίσης ενισχύει τον εντερικό φραγμό, βοηθά στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος και στην πέψη. Αυτές οι ιδιότητες οφείλονται στην κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό της.

Η κατανάλωση του μπαχαρικού σε κάρυ ή ακόμα και πασπαλισμένο πάνω από σούπα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου – αλλά ο συνδυασμός του με μαύρο πιπέρι κάνει τα οφέλη πολύ πιο ισχυρά. Η πιπερίνη, η ένωση στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%.

«Έχει αποδειχθεί ότι το μαύρο πιπέρι ενισχύει την ικανότητά μας να απορροφούμε βιταμίνες και μέταλλα, επομένως αξίζει να το προσθέσουμε στα λαχανικά», λέει η Southern.

Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του ενός ή και των δύο, διατίθενται συμπληρώματα που περιέχουν τα δύο μπαχαρικά.

Ρίξτε ελαιόλαδο στις σαλάτες

Γυναίκα ετοιμάζει στην κουζίνα φαγητό
Credit: 123RF

Για να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας, πρέπει να τρώμε περισσότερα χόρτα, τα οποία περιέχουν τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατροφή των «καλών» βακτηρίων του εντέρου και τον περιορισμό της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.

Το να φάμε ένα πιάτο σαλάτας χωρίς ντρέσινγκ λόγω… δίαιτας δεν σημαίνει ότι κάνει καλό στον οργανισμό μας. Αν προσθέσουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη σαλάτα ή στα λαχανικά είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να υποστηρίξουμε το έντερο και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε όλα τα διατροφικά οφέλη από αυτό που τρώμε», επισημαίνει η Southern.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η ικανότητα του ελαιολάδου να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και να αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» είναι γνωστές. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από το έντερο. Αυτά έχουν  αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα ευεργετικά βακτήρια όπως τα Bifidobacteria στο έντερο.

Όταν τρώγονται μαζί, το λάδι βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D, E και K, οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος. Οι βιταμίνες Α και D συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού, ο οποίος προστατεύει το σώμα από τις επιβλαβείς τοξίνες.

Προσθέστε κανέλα σε βρασμένο μήλο

Κανέλα
Credit:123RF

Το βράσιμο μήλου σε μια κατσαρόλα με μικρή ποσότητα νερού και λίγη σταφίδα – για γλυκύτητα – έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα για το έντερο. Την ίδια ώρα, αν προσθέσετε και κανέλα, θα έχετε ακόμα πιο φιλικά αποτελέσματα για το έντερο.

Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που ενισχύουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και μειώνουν τη φλεγμονή, την κύρια αιτία προβλημάτων όπως το IBS και το IBD. Η διαλυτή τους ίνα, η πηκτίνη, χρησιμεύει επίσης ως πρεβιοτικό, το οποίο παρέχει τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Το μαγείρεμά τους απελευθερώνει αυτή την ίνα, καθιστώντας τα μήλα πιο εύκολα στην πέψη, καθώς και λιγότερο όξινα και πολύ πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα.

«Η προσθήκη κανέλας κάνει τα μήλα να έχουν γλυκιά και νόστιμη γεύση, αλλά επίσης ενισχύει την αντιφλεγμονώδη επίδρασή τους, βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και εξισορροπεί την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν τα μήλα», λέει η Southern.

Προτιμήστε λιναρόσπορο και chia

Νερό με chia
Credit: Happybitesbyat/Instagram

Ένα ζεστό μπολ με κουάκερ είναι το πρωινό που προτιμούν πολλοί Βρετανοί τα κρύα πρωινά του χειμώνα και η βρώμη είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία του εντέρου, αρκεί να προτιμάτε την πιο χοντρή, λιγότερο επεξεργασμένη εκδοχή.

«Οι φυτικές ίνες της βρώμης κουάκερ, η βήτα-γλυκάνη, μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο», τονίζει η Southern. «Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου. Η βήτα-γλυκάνη σχηματίζει μια σύσταση που μοιάζει με τζελ στο έντερο, η οποία βοηθά στη διατήρηση της κίνησης. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι/ες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση της».

Προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και σπόρους chia, συγχρόνως προσθέτετε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν σημαντικά τη διατροφική αξία του γεύματος και ενισχύουν τα οφέλη του για το έντερο.

Και οι δύο τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. «Όταν αναμιγνύονται σε χυλό, οι σπόροι chia σχηματίζουν ένα τζελ, το οποίο ενισχύει την τόνωση της κίνησης του εντέρου. Αυτός ο τύπος διαλυτών ινών τροφοδοτεί επίσης τα καλά βακτήρια του εντέρου».

Το Chia και ο αλεσμένος λιναρόσπορος, είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. «Τα καλά λιπαρά στους σπόρους επιβραδύνουν την πέψη της βρώμης, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να αυξήσουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και να μειώσουν τη φλεγμονή» καταλήγει η διατροφολόγος Laura Southern.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

«Άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της στον οργανισμό

Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία...

Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων 30 ετών από...

ΜΕΛΕΤΗ: Το γιαούρτι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes». Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι...

Aυτά είναι τα 12 “ωρολόγια γήρανσης” που δείχνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για...

Αλόη Βέρα: Τι θα συμβεί στην εμφάνισή μας αν πίνουμε τον χυμό της κάθε μέρα;

Η αλόη βέρα, γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέσω του χυμού της. Παρόλο που η γεύση του...

Η επίδραση 2,5 λίτρων νερού στην εμφάνισή μας

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η κατανάλωση 2,5 λίτρων νερού την ημέρα την εξωτερική σας εμφάνιση; Ένας μήνας αφοσίωσης σε αυτή τη συνήθεια μπορεί να φέρει...

Θεραπεία βοηθά παιδιά με αλλεργία σε φιστίκια να επιτύχουν υψηλά ποσοστά απευαισθητοποίησης

Η θεραπεία που βοηθά τα παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια να αποκτήσουν υψηλά επίπεδα απευαισθητοποίησης αναλύεται σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "NEJM Evidence". Η μελέτη...

Ανακάλυψη για την παχυσαρκία – Νευρώνες δίνουν σήμα πληρότητας

Η ανακάλυψη νευρώνων στον εγκέφαλο που ελέγχουν το αίσθημα πληρότητας μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στον έλεγχο της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα από επιστήμονες στις ΗΠΑ. Οι νευρώνες...

Αρνητική πρωτιά για την Ευρώπη – Γιατί αυξάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα κρούσματα

Η Ευρώπη καταγράφει αυξητικά ποσοστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, με την γονόρροια και τη σύφιλη να παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις ασθένειες,...

Καταγγελία ΕΝΙΘ: Αστυνόμοι κυνήγησαν γιατρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Συγκεκριμένα, αστυνομικοί επιχείρησαν να αποδεσμεύσουν ασθενή πριν ολοκληρωθεί η ψυχιατρική...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ