Η υγεία του εντέρου είναι ουσιώδης για τη συνολική ευημερία μας, και οι συνδυασμοί τροφίμων παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν. Στο άρθρο αυτό, αναλύονται πέντε κορυφαίοι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να ενισχύσουν την εντερική υγεία, όπως η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι και η συνδυαστική κατανάλωση κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Με μικρές τροποποιήσεις στη διατροφή μας, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για το έντερό μας και να υποστηρίξουμε τα ευεργετικά βακτήρια.
Το κλειδί για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου δεν βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αλλά στον τρόπο που συνδυάζουμε αυτά τα τρόφιμα. Άλλωστε, η σημασία της υγείας του εντέρου συνδέεται με τη συνολική μας ευημερία, από το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέχρι και τη διάθεσή μας.
«Ο συνδυασμός ορισμένων τροφών μεταξύ τους μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο όφελος που αποκομίζει το έντερο μας από αυτές», εξηγεί η Laura Southern, διατροφολόγος και ιδρύτρια του London Food Therapy. «Μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και των αντιοξειδωτικών από τα συστατικά, καθώς και να βοηθήσει τα καλά βακτήρια να επιβιώσουν από τη διαδικασία της πέψης».
Ακόμη και οι μικρές τροποποιήσεις στα γεύματά μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακολουθούν πέντε κορυφαίες προτάσεις συνδυασμών που θα μεγιστοποιήσουν την προστασία του εντέρου μας.
Προσθέστε μέλι στο γιαούρτι

Το “ζωντανό” γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών και βακτηρίων. Οι ζυμώσεις του είναι ικανές να αποκαταστήσουν την ισορροπία του μικροβιώματος. Αλλά για να φτάσουν αυτοί οι μικροοργανισμοί ζωντανοί στο παχύ έντερο, πρέπει να επιβιώσουν στο “ταξίδι” μέσω του στόματος, του στομάχου και του λεπτού εντέρου, όπου τα πεπτικά ένζυμα τα διασπούν.
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι είχε σημαντική προστατευτική επίδραση στο B. animalis, το μικρόβιο που περιέχεται στο γιαούρτι, κατά τη διάρκεια της πέψης. Από τα τέσσερα είδη μελιού που δοκίμασαν, το μέλι τριφυλλιού είχε τη μεγαλύτερη επίδραση.
«Το μέλι έχει πρεβιοτικές ιδιότητες, επομένως τροφοδοτεί και υποστηρίζει τα προβιοτικά στο γιαούρτι καθώς αφομοιώνεται», εξηγεί η Southern. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πεπτικών παθήσεων εδώ και χιλιετίες, καθώς και για τη μείωση των λοιμώξεων και της φλεγμονής. Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι το πρεβιοτικό του δυναμικό θα μπορούσε να το κάνει σούπερ-τροφή για το έντερο.
Συνδυάστε μαύρο πιπέρι με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό με την κίτρινη απόχρωση που βρίσκεται συχνά στην ινδική κουζίνα, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνα. Επίσης ενισχύει τον εντερικό φραγμό, βοηθά στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος και στην πέψη. Αυτές οι ιδιότητες οφείλονται στην κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό της.
Η κατανάλωση του μπαχαρικού σε κάρυ ή ακόμα και πασπαλισμένο πάνω από σούπα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου – αλλά ο συνδυασμός του με μαύρο πιπέρι κάνει τα οφέλη πολύ πιο ισχυρά. Η πιπερίνη, η ένωση στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%.
«Έχει αποδειχθεί ότι το μαύρο πιπέρι ενισχύει την ικανότητά μας να απορροφούμε βιταμίνες και μέταλλα, επομένως αξίζει να το προσθέσουμε στα λαχανικά», λέει η Southern.
Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του ενός ή και των δύο, διατίθενται συμπληρώματα που περιέχουν τα δύο μπαχαρικά.
Ρίξτε ελαιόλαδο στις σαλάτες

Για να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας, πρέπει να τρώμε περισσότερα χόρτα, τα οποία περιέχουν τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατροφή των «καλών» βακτηρίων του εντέρου και τον περιορισμό της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.
Το να φάμε ένα πιάτο σαλάτας χωρίς ντρέσινγκ λόγω… δίαιτας δεν σημαίνει ότι κάνει καλό στον οργανισμό μας. Αν προσθέσουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη σαλάτα ή στα λαχανικά είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να υποστηρίξουμε το έντερο και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε όλα τα διατροφικά οφέλη από αυτό που τρώμε», επισημαίνει η Southern.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η ικανότητα του ελαιολάδου να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και να αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» είναι γνωστές. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από το έντερο. Αυτά έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα ευεργετικά βακτήρια όπως τα Bifidobacteria στο έντερο.
Όταν τρώγονται μαζί, το λάδι βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D, E και K, οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος. Οι βιταμίνες Α και D συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού, ο οποίος προστατεύει το σώμα από τις επιβλαβείς τοξίνες.
Προσθέστε κανέλα σε βρασμένο μήλο

Το βράσιμο μήλου σε μια κατσαρόλα με μικρή ποσότητα νερού και λίγη σταφίδα – για γλυκύτητα – έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα για το έντερο. Την ίδια ώρα, αν προσθέσετε και κανέλα, θα έχετε ακόμα πιο φιλικά αποτελέσματα για το έντερο.
Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που ενισχύουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και μειώνουν τη φλεγμονή, την κύρια αιτία προβλημάτων όπως το IBS και το IBD. Η διαλυτή τους ίνα, η πηκτίνη, χρησιμεύει επίσης ως πρεβιοτικό, το οποίο παρέχει τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Το μαγείρεμά τους απελευθερώνει αυτή την ίνα, καθιστώντας τα μήλα πιο εύκολα στην πέψη, καθώς και λιγότερο όξινα και πολύ πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα.
«Η προσθήκη κανέλας κάνει τα μήλα να έχουν γλυκιά και νόστιμη γεύση, αλλά επίσης ενισχύει την αντιφλεγμονώδη επίδρασή τους, βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και εξισορροπεί την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν τα μήλα», λέει η Southern.
Προτιμήστε λιναρόσπορο και chia

Ένα ζεστό μπολ με κουάκερ είναι το πρωινό που προτιμούν πολλοί Βρετανοί τα κρύα πρωινά του χειμώνα και η βρώμη είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία του εντέρου, αρκεί να προτιμάτε την πιο χοντρή, λιγότερο επεξεργασμένη εκδοχή.
«Οι φυτικές ίνες της βρώμης κουάκερ, η βήτα-γλυκάνη, μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο», τονίζει η Southern. «Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου. Η βήτα-γλυκάνη σχηματίζει μια σύσταση που μοιάζει με τζελ στο έντερο, η οποία βοηθά στη διατήρηση της κίνησης. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι/ες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση της».
Προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και σπόρους chia, συγχρόνως προσθέτετε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν σημαντικά τη διατροφική αξία του γεύματος και ενισχύουν τα οφέλη του για το έντερο.
Και οι δύο τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. «Όταν αναμιγνύονται σε χυλό, οι σπόροι chia σχηματίζουν ένα τζελ, το οποίο ενισχύει την τόνωση της κίνησης του εντέρου. Αυτός ο τύπος διαλυτών ινών τροφοδοτεί επίσης τα καλά βακτήρια του εντέρου».
Το Chia και ο αλεσμένος λιναρόσπορος, είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. «Τα καλά λιπαρά στους σπόρους επιβραδύνουν την πέψη της βρώμης, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να αυξήσουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και να μειώσουν τη φλεγμονή» καταλήγει η διατροφολόγος Laura Southern.