Όταν έχετε πονοκέφαλο, μην καταναλώνετε αυτές τις τροφές- Επιδεινώνουν τον πόνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Το άρθρο εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ ορισμένων τροφών και την επιδείνωση των πονοκεφάλων.

Αναφέρεται ότι πολλά τρόφιμα, όπως επεξεργασμένα προϊόντα, παλαιωμένα τυριά, αλκοόλ και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή νάτριο, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τον πόνο.

Επισημαίνεται η σημασία της διατροφής στην εμφάνιση των πονοκεφάλων και προτείνεται η αποφυγή συγκεκριμένων τροφών, καθώς και η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και επαρκούς νερού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Έχετε συχνά πονοκεφάλους; Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ο πόνος χειροτερεύει μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών;

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ήπιοι και παροδικοί ή σοβαροί και μακροχρόνιοι, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής. Πολλοί αποδίδουν τα αίτια στο στρες, την κούραση και τις καιρικές αλλαγές, αλλά η επίδραση των τροφίμων συχνά ξεχνιέται.

Γυναίκα με πονοκέφαλο
Credit: 123RF

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως το άγχος, η αφυδάτωση και η έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, συχνά παραβλέπουμε την επίδραση της διατροφής, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση και την ένταση του πόνου.

Ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία ή πυροδοτούν χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κατάλογο των τροφίμων που μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και τεχνητά πρόσθετα

Τα τρόφιμα που είναι γεμάτα συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και γεύσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σας και να προκαλέσουν δυσάρεστους πονοκεφάλους. Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το οποίο βρίσκεται συχνά σε fast food, στιγμιαίες σούπες και σνακ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.

Credit: Freepik

Παλαιωμένα τυριά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αν και τα τυριά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, ορισμένα είδη μπορεί να περιέχουν τυραμίνη, μια ένωση που σχηματίζεται όταν τα τρόφιμα παλαιώνουν. Η τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλου. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, το kimchi και η σάλτσα σόγιας, έχουν παρόμοιες ιδιότητες, οπότε είναι καλύτερο να τα περιορίσετε αν έχετε συχνούς πονοκεφάλους.

πιατέλα με τυριά
Credit: 123RF

Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ όχι μόνο συνδέεται συχνά με πονοκεφάλους από hangover, αλλά ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Το κόκκινο κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν θειώδη άλατα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις σε ευαίσθητους ανθρώπους. Το αλκοόλ αφυδατώνει επίσης τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω οι πονοκέφαλοι.

Credit: 123RF

Καφεΐνη – βοηθά ή βλάπτει;

Η καφεΐνη μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Ενώ μικρές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, ενεργειακών ποτών και μαύρου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο στέρησης, όταν ο οργανισμός ξαφνικά σταματήσει να λαμβάνει τη συνήθη δόση καφεΐνης. Εάν έχετε συνηθίσει να πίνετε πολύ καφέ και ξαφνικά το μειώσετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρούς πονοκεφάλους και κόπωση.

Γυναίκα πίνει καφέ ή τσάι
Credit: 123RF

Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά

Οι ξαφνικές διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ιδίως σε όσους έχουν ευαίσθητο μεταβολισμό. Οι υψηλές ποσότητες εξευγενισμένης ζάχαρης σε ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία άνοδο και στη συνέχεια πτώση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας συχνά πονοκεφάλους. Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη ή η ασπαρτάμη, μπορούν να λειτουργήσουν ως χημικοί εκλυτικοί παράγοντες πόνου.

Λευκή ζάχαρη αλεσμένη και κυβάκια μέσα σε ξύλινη κουτάλα
Credit: 123RF

Επεξεργασμένο κρέας και νιτρικά άλατα

Πολλά προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα, σαλάμια, hot dog και ζαμπόν, περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσουν σφυροκοπήματα, ιδίως σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτά. Αν έχετε συχνά πονοκεφάλους, είναι προτιμότερο να επιλέγετε φρέσκο κρέας ή σπιτικά προϊόντα κρέατος χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.

Κατεργασμένα κρέατα λουκάνικα ζαμπόν
Credit: 123RF

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στο σώμα, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει πονοκεφάλους. Τα αλμυρά σνακ, τα φαστ φουντ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα νάτριο, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, επιλέξτε φρέσκα υλικά και αντικαταστήστε το αλάτι με φυσικά μπαχαρικά.

Διάφορα σνακς
Credit: 123RF

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας;

Πιείτε περισσότερο νερό. Τρώτε ισορροπημένα γεύματα με αρκετές πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα τεχνητά πρόσθετα. Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που προκαλούν πονοκεφάλους και προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Σφουγγάρι για τα πιάτα: Ο παράδεισος των βακτηρίων – Πώς να τα εξοντώσετε

Τα οικιακά σφουγγάρια, αν και απαραίτητα για την καθαριότητα, φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E. coli, με κάποιες έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να περιέχουν μέχρι 362 διαφορετικά...

Γενετική θεραπεία βελτιώνει την όραση σε παιδιά με σπάνια ασθένεια

Μια νέα γενετική θεραπεία έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη βελτίωση της όρασης τεσσάρων παιδιών που γεννήθηκαν με σοβαρή διαταραχή της όρασης λόγω γενετικής ανεπάρκειας του γονιδίου AIPL1. Η θεραπεία,...

ΜΕΛΕΤΗ: Τα σημάδια που άφησε η πανδημία σε γιατρούς και νοσηλευτές

Μια πρόσφατη μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου εξετάζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις που υπήρξαν στους γιατρούς και τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εστιάζοντας στην ηθική δυσφορία...

Γιατί όλοι μιλάνε για το μαγνήσιο; Όλη η αλήθεια για τα οφέλη του

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμμετέχει σε πάνω από 300 βιοχημικές διαδικασίες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη μείωση της κούρασης, στη ρύθμιση της διάθεσης και στη βελτίωση της...

Ξάνθη: Μετέφεραν ηλικιωμένη με εγκεφαλικό σε πλαστική καρέκλα σε φορτηγάκι

Στην Ξάνθη, η μεταφορά μιας ηλικιωμένης γυναίκας που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο έγινε με πλαστική καρέκλα σε φορτηγάκι, λόγω έλλειψης διαθέσιμου ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ. Παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του...

Γρίπη: Πέντε νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ- 2 ακόμα θάνατοι

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει υψηλή, με πέντε νέα σοβαρά κρούσματα που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και δύο επιπλέον θανάτους...

Βιταμίνη Β12 & Ενέργεια: Ο ρόλος της στην κόπωση και την αναιμία

Η βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη, είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον μεταβολισμό. Αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει, πρέπει...

ΜΕΛΕΤΗ: Κρυφό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας που παρουσιάζει 1 στους 4 ασθενείς

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε μια ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας μια ισχυρή παρουσία μανιακών συμπτωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας (ΣΦΣ). Τα σχετικά...

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ