Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων 30 ετών από 192.000 άτομα. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 140 γρ.

μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα έχουν 21% χαμηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο, σε αντίθεση με τη σοκολάτα γάλακτος, που δεν προσφέρει μεταβολικά οφέλη και μπορεί να σχετίζεται με αύξηση βάρους. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή και λιγότερη ζάχαρη, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία, αν καταναλώνεται με μέτρο.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Μια νέα μελέτη  που δημοσιεύθηκε στο BMJ, υποδεικνύει πως ίσως υπάρχει πολύ καλός λόγος να εντάξεις τη σοκολάτα στην εβδομαδιαία σου διατροφή, καθώς αναλύοντας στοιχεία 30 χρόνων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση που πρέπει να λάβεις υπόψη σου – το είδος της σοκολάτας που καταναλώνεις. Ειδικότερα, μόνο η μαύρη σοκολάτα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και όχι η γάλακτος. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μαύρη σοκολάτα προσφέρει περισσότερα μεταβολικά οφέλη, καθώς περιέχει λιγότερη ζάχαρη και υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικών ενώσεων, που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Παρότι πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις της σοκολάτας στην υγεία, η νέα έρευνα, είναι από τις λίγες που συγκρίνουν συγκεκριμένα τη μαύρη σοκολάτα με τη γάλακτος, ενώ πρόκειται και για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα πάνω στο θέμα.

Τα βασικά ευρήματα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 192.000 άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διαφορετικές ομάδες επαγγελμάτων υγείας, οι οποίοι παρείχαν τακτικά πληροφορίες για τη διατροφή τους, την υγεία, το βάρος, τη σωματική τους δραστηριότητα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και η σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 140 γρ. μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα – δηλαδή περίπου 5 κομμάτια -, είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους σπάνια ή ποτέ δεν έτρωγαν μαύρη σοκολάτα. Για κάθε επιπλέον 28 γρ. μαύρης σοκολάτας που κατανάλωνε κάποιος την εβδομάδα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειωνόταν κατά 3%. Το όφελος ήταν ιδιαίτερα εμφανές στους άνδρες και σε άτομα κάτω των 70 ετών, αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως το γιατί.

Για τη σοκολάτα γάλακτος από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε κανένα μεταβολικό όφελος. Αντιθέτως, όσο περισσότερη σοκολάτα γάλακτος κατανάλωναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της μελέτης, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα αύξησης βάρους, ειδικά σε όσους ήταν ήδη παχύσαρκοι.

Μαύρη σοκολάτα VS γάλακτος

Και οι δύο τύποι σοκολάτας περιέχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών και, σε πολλές περιπτώσεις, ζάχαρη. Όμως, η σοκολάτα γάλακτος έχει πολύ περισσότερη προστιθέμενη ζάχαρη. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα κακάο, δηλαδή αλεσμένων κόκκων κακάο. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολλαπλάσια συγκέντρωση ευεργετικών φυτικών ενώσεων, γνωστών ως πολυφαινόλες, και ειδικά φλαβονοειδών. Αυτές οι φυσικές ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά και βρίσκονται επίσης σε φρούτα, λαχανικά, τσάι και καφέ.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, επιταχύνοντας τη διάσπαση της γλυκόζης και προστατεύοντας τα Β κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν και εκκρίνουν ινσουλίνη. Παράλληλα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπέρτασης. Σημειώνεται τέλος, ότι η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου κακάο, άρα δεν έχει ούτε φλαβονοειδή, ούτε πολυφαινόλες και είναι η πιο πλούσια σε ζάχαρη.

Περιορισμοί της μελέτης

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση – δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και του χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη. Είναι πιθανό τα ευρήματα να εξηγούνται από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, όσοι τρώνε μαύρη σοκολάτα μπορεί γενικά να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες από όσους προτιμούν τη σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τέτοιους παράγοντες, η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μειωμένης πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη παρέμεινε ισχυρή.

Πώς να επιλέξεις τη σωστή σοκολάτα

Αν θέλεις να καταναλώνεις σοκολάτα για τα πιθανά οφέλη της στην υγεία, χρειάζεται να γνωρίζεις τα εξής:

  • Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα φλαβονοειδή και λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα.
  • Το ποσοστό των στερεών κακάου είναι βασικός δείκτης. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τουλάχιστον 50% κακάο, ενώ η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερο και η λευκή καθόλου. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο λιγότερη ζάχαρη περιέχει η σοκολάτα. Οι ειδικοί συστήνουν μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο ή περισσότερο.
  • Μία μερίδα σοκολάτας είναι περίπου 28 γρ. (ένα τετράγωνο σοκολάτας). Οι ειδικοί συνιστούν 1-2 τετράγωνα την ημέρα το πολύ.
  • Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και κάδμιο, καθώς αυτά συγκεντρώνονται στο κακάο. Έρευνα του Consumer Reports έδειξε ότι τα επίπεδα βαρέων μετάλλων διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στις ετικέτες σοκολάτας που κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά για εγκύους και μικρά παιδιά, καθώς τα βαρέα μέταλλα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επομένως, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά με μέτρο.

Πηγή: The Washington Post 

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

«Άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της στον οργανισμό

Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία...

ΜΕΛΕΤΗ: Το γιαούρτι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes». Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι...

Aυτά είναι τα 12 “ωρολόγια γήρανσης” που δείχνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για...

Αλόη Βέρα: Τι θα συμβεί στην εμφάνισή μας αν πίνουμε τον χυμό της κάθε μέρα;

Η αλόη βέρα, γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέσω του χυμού της. Παρόλο που η γεύση του...

Η επίδραση 2,5 λίτρων νερού στην εμφάνισή μας

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η κατανάλωση 2,5 λίτρων νερού την ημέρα την εξωτερική σας εμφάνιση; Ένας μήνας αφοσίωσης σε αυτή τη συνήθεια μπορεί να φέρει...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ