Καθώς πλησιάζουμε στη Σαρακοστή, πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν να ακολουθήσουν μια νηστίσιμη διατροφή χωρίς να στερηθούν την απαραίτητη πρωτεΐνη.
Η διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου, μέσω ενός βίντεο στα social media, αναλύει τις διαθέσιμες πηγές πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας, όταν αποκλείονται κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά.
Προτείνει θαλασσινά, όσπρια, δημητριακά, σόγια, κινόα και ξηρούς καρπούς ως εξαιρετικές επιλογές για τη διατήρηση της υγείας και της ενέργειας.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής και πολλοί ήδη έχουν ξεκινήσει τη νηστεία ενώ άλλοι είναι σκεπτικοί καθώς αισθάνονται πως θα συναντήσουν δυσκολίες στην καθημερινή διατροφή τους. Ένας από τους πιο συχνούς δισταγμούς για να ξεκινήσει κάποιος νηστεία αφορά στην πρωτεΐνη.
Οι πρωτεΐνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η συμβολή τους στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, η ευκολότερη απώλεια βάρους και η διατήρηση των επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Την περίοδο της νηστείας δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος και ψαριών επομένως το ερώτημα είναι: Πρωτεΐνη και νηστεία γίνεται; Φυσικά και γίνεται είναι η απάντηση και είναι πιο απλό απ’ ότι νομίζουμε.
Η διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου μέσα από ένα σύντομο αλλά πλήρως κατατοπιστικό βίντεο στα social media περιγράφει αναλυτικά όλες τις πηγές πρωτεΐνης για την περίοδο της νηστείας, όταν δεν μπορούμε να καταναλώσουμε κρέας, ψάρι, αυγό και γαλακτοκομικά.
Πηγές πρωτεΐνης την περίοδο της νηστείας
- Θαλασσινά: Γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά αποτελούν πηγές πλήρους πρωτεΐνης και μάλιστα με ελάχιστη περιεκτικότητα λίπους!
- Όσπρια και Δημητριακά: Τα όσπρια θεωρούνται ο βασιλιάς της φυτικής πρωτεΐνης. Φακές, ρεβίθια και φασόλια τα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε με ρύζι ή ψωμί ώστε να πάρουμε και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.
- Τα ζυμαρικά με όσπρια όπως για παράδειγμα πλεξούδες αρακά και κοράλλι με κόκκινη φακή είναι μία πολύ καλή ιδέα
- Σόγια και προϊόντα σόγιας όπως για παράδειγμα τόφου που είναι από τις λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές φυτικού υποκατάστατου τυριού
- Κινόα και Ξηροί καρποί: Μικρότερες αλλά όχι ασήμαντες ποσότητες πρωτεΐνης