Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, αλλά οι μεγαλύτεροι ενήλικες ή οι αθλητές χρειάζονται περισσότερη για την αποφυγή απώλειας μυϊκής μάζας.

Η ποιότητα και η κατανομή της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κρίσιμη, με στόχο 20-30 γραμμάρια ανά γεύμα. Συνιστώνται ποιοτικές πηγές, όπως αυγά, κοτόπουλο και φυτικές πηγές, όπως φασόλια και κινόα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης συμβάλλει στη μυϊκή υγεία, τον έλεγχο βάρους και τη γενική ευεξία, προάγοντας μια πιο υγιή και μακρά ζωή.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Αν θέλετε να παραμείνετε δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και να υποστηρίξετε τη μακροζωία σας, η πρωτεΐνη πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Αυτό το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Παρόλο που οι περισσότεροι καταναλώνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η ποιότητα και η κατανομή της μέσα στην ημέρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Η Liz Weiss είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και παθιασμένη με την υγιεινή διατροφή, την οικογενειακή διατροφή και τη ζωντανή ζωή εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Ας δούμε τι αναφέρει για τις πρωτεΐνες και από ποιες πηγές μπορούμε να τις πάρουμε…

Πόση Πρωτεΐνη Χρειαζόμαστε;

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDA) πρωτεΐνης είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει περίπου 55 γραμμάρια ημερησίως για ένα άτομο 68 κιλών. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα είναι το ελάχιστο για την πρόληψη ανεπάρκειας, όχι απαραίτητα το ιδανικό για τη βέλτιστη υγεία.

Οι ειδικοί προτείνουν 1,2 έως 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους (ή 0,5 έως 0,9 γραμμάρια ανά λίβρα). Έτσι, για μια γυναίκα 68 κιλών, η πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να κυμαίνεται από 80 έως 136 γραμμάρια ημερησίως.

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη για να προλάβουν την απώλεια μυϊκής μάζας, ενώ οι αθλητές και όσοι ασκούνται εντατικά απαιτούν επιπλέον πρωτεΐνη για αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών.

Πρωτεινική διατροφή.
Credit: 123RF

Γιατί Είναι Σημαντική η Πρωτεΐνη;

Η πρωτεΐνη δεν αφορά μόνο τους μύες· υποστηρίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως:
Διατήρηση της μυϊκής μάζας: Προστατεύει από τη σαρκοπενία, συμβάλλοντας στη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας.

  • Αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών: Βοηθά στη μυϊκή αναδόμηση μετά την άσκηση.
  • Υγεία των οστών: Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Έλεγχος βάρους: Αυξάνει τον κορεσμό και τον μεταβολικό ρυθμό, διευκολύνοντας τη διατήρηση υγιούς βάρους.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Τα αμινοξέα της πρωτεΐνης είναι απαραίτητα για τη δημιουργία αντισωμάτων και κυττάρων του ανοσοποιητικού.
  • Σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου: Επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθώντας στη ρύθμιση της ινσουλίνης.
  • Υγεία δέρματος, μαλλιών και νυχιών: Απαραίτητη για την ανάπτυξη και ανανέωσή τους.
  • Υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας: Βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
  • Γενική υγεία και μακροζωία: Η πρωτεΐνη βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, υποστηρίζοντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.
Kετογονική δίαιτα.
Kετογονική δίαιτα. Credit: 123RF

Καλές Πηγές Πρωτεΐνης

Για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες σας, επιλέξτε ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης:
Ζωικές Πηγές

  • Αυγά: 1 μεγάλο/6 γρ.
  • Κοτόπουλο/γαλοπούλα: 85 γρ. / 28 γρ. πρωτεΐνη
  • Μοσχάρι (άπαχο): 85 γρ. / 24 γρ. πρωτεΐνη
  • Σολομός/τόνος: 85 γρ. / 22 γρ. πρωτεΐνη
  • Γαρίδες: 85 γρ. / 20 γρ. πρωτεΐνη
  • Χοιρινό: 85 γρ. / 22 γρ. πρωτεΐνη
  • Γαλακτοκομικά: 1 φλιτζάνι γάλα / 8 γρ., 30γρ. τυρί / 7 γρ., 170 γρ. γιαούρτι / 18 γρ.
Πρωτεινική διατροφή.
Credit: 123RF

Φυτικές Πηγές

  • Τόφου: 85 γρ. / 9 γρ.
  • Σόγια: 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας – 7-8 γρ.
  • Edamame: 1/2 φλιτζάνι – 9 γρ.
  • Μαύρα φασόλια: 1/2 φλιτζάνι – 8 γρ.
  • Ρεβίθια: 1/2 φλιτζάνι – 7 γρ.
  • Φακές: 1/2 φλιτζάνι – 9 γρ.
  • Κινόα: 1/2 φλιτζάνι – 4 γρ.
  • Cottage cheese: 1/2 φλιτζάνι – 14 γρ.
  • Φυστικοβούτυρο: 2 κ.σ. – 8 γρ.
  • Καρύδια: 30 γρ. / 4 γρ.
  • Σπόροι chia: 2 κ.σ. – 5 γρ.
  • Κολοκυθόσποροι: 30 γρ / 9 γρ.
Πρωτεινική διατροφή.
Credit: 123RF

Πώς να διανείμετε την πρωτεΐνη σας μέσα στην ημέρα

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη της πρωτεΐνης, καταναλώστε την ισορροπημένα μέσα στην ημέρα. Στόχος: 20-30 γρ. πρωτεΐνης ανά γεύμα, με μικρά snacks ενδιάμεσα.

Ιδέες για γεύματα

Πρωινό: Ομελέτα με 2 αυγά (12 γρ.), μανιτάρια, πιπεριές, 30γρ. τυρί (7 γρ.) & smoothie με 1/2 φλιτζάνι γάλα σόγιας (4 γρ.). Σύνολο: 23 γρ.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με 60 γρ. κοτόπουλο (18,6 γρ.), 1/2 φλιτζάνι edamame (9 γρ.), αγγούρι, ντομάτα, dressing. Σύνολο: 27,5 γρ.

Βραδινό: Ψητός σολομός 120 γρ. (30 γρ.), με μπρόκολο και κουνουπίδι, συν 1/2 φλιτζάνι κινόα (4 γρ.). Σύνολο: 34 γρ.

Kετογονική δίαιτα. Συστατικά για την επιλογή υγιεινών τροφίμων σε λευκό τσιμεντένιο φόντο.
Kετογονική δίαιτα. Συστατικά για την επιλογή υγιεινών τροφίμων σε λευκό τσιμεντένιο φόντο. Credit: 123RF

Δώστε Προτεραιότητα στην Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι βασικός σύμμαχος της υγείας σας. Εστιάζοντας στην επαρκή και ποιοτική πρόσληψη, μπορείτε να ενισχύσετε τη μυϊκή και οστική σας υγεία, να υποστηρίξετε τον μεταβολισμό σας και να επωφεληθείτε από μια πιο υγιή και μακρά ζωή. Μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη ενός επιπλέον αυγού στο πρωινό ή η αντικατάσταση του ρυζιού με κινόα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η υγεία σας το αξίζει!

Πηγή: Liz’s Healthy Table

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

ΜΕΛΕΤΗ: Τα σημάδια που άφησε η πανδημία σε γιατρούς και νοσηλευτές

Μια πρόσφατη μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου εξετάζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις που υπήρξαν στους γιατρούς και τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εστιάζοντας στην ηθική δυσφορία...

Γιατί όλοι μιλάνε για το μαγνήσιο; Όλη η αλήθεια για τα οφέλη του

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμμετέχει σε πάνω από 300 βιοχημικές διαδικασίες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη μείωση της κούρασης, στη ρύθμιση της διάθεσης και στη βελτίωση της...

Ξάνθη: Μετέφεραν ηλικιωμένη με εγκεφαλικό σε πλαστική καρέκλα σε φορτηγάκι

Στην Ξάνθη, η μεταφορά μιας ηλικιωμένης γυναίκας που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο έγινε με πλαστική καρέκλα σε φορτηγάκι, λόγω έλλειψης διαθέσιμου ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ. Παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του...

Γρίπη: Πέντε νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ- 2 ακόμα θάνατοι

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει υψηλή, με πέντε νέα σοβαρά κρούσματα που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και δύο επιπλέον θανάτους...

Βιταμίνη Β12 & Ενέργεια: Ο ρόλος της στην κόπωση και την αναιμία

Η βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη, είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον μεταβολισμό. Αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει, πρέπει...

ΜΕΛΕΤΗ: Κρυφό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας που παρουσιάζει 1 στους 4 ασθενείς

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε μια ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας μια ισχυρή παρουσία μανιακών συμπτωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας (ΣΦΣ). Τα σχετικά...

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ