Σφουγγάρι για τα πιάτα: Ο παράδεισος των βακτηρίων – Πώς να τα εξοντώσετε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Τα οικιακά σφουγγάρια, αν και απαραίτητα για την καθαριότητα, φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E. coli, με κάποιες έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να περιέχουν μέχρι 362 διαφορετικά είδη μικροβίων.

Παρά την παρουσία τους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πλειονότητα αυτών δεν συνδέεται με σοβαρές ασθένειες και είναι συνήθως αβλαβή για υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, η σωστή χρήση και συντήρηση των σφουγγαριών είναι κρίσιμη για την αποφυγή κινδύνων, με προτάσεις να περιλαμβάνουν την τακτική αντικατάσταση τους, τον καθαρισμό τους στο πλυντήριο πιάτων ή στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς και την αποφυγή αποθήκευσης τους σε υγρούς χώρους.

Εναλλακτικά, οι βούρτσες πλυσίματος φαίνεται να προσφέρουν καλύτερη υγιεινή, με λιγότερη ανάπτυξη βακτηρίων.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Ποικιλία επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία βακτηρίων περιέχονται σε οικιακά σφουγγάρια. Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι επιστήμονες εντόπισαν σαλμονέλα, καμπυλοβακτήρια, λιστέρια, σταφυλόκοκκο και E. coli. Μάλιστα, τα τελευταία, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν έως και 16 ημέρες στο εσωτερικό των σφουγγαριών. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, το σφουγγάρι που πλένουμε τα πιάτα, τα ποτήρια και γενικά τα οικιακά σκεύη είναι γεμάτο βακτήρια. Για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή στον τρόπο που το χρησιμοποιούμε.

Ο μικροβιολόγος Markus Egert από το γερμανικό Πανεπιστήμιο Furtwangen ανακάλυψε το 2017, τον επιβλητικό αριθμό των 362 διαφορετικών ειδών μικροβίων στα συγκεκριμένα σφουγγάρια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένα σημεία, η πυκνότητα των βακτηρίων έφτασε μέχρι και 54 δισεκατομμύρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ποσότητα, είναι παρόμοια με τον αριθμό των βακτηρίων που θα βρίσκατε σε ένα δείγμα ανθρώπινων κοπράνων», επισημαίνει BBC News, ο Egert.

Τα σφουγγάρια είναι γεμάτα από τρύπες και θύλακες, όπου εγκαθίστανται κοινότητες μικροβίων. Ο συνθετικός βιολόγος Lingchong You από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke, χρησιμοποίησε υπολογιστές για να μοντελοποιήσει το πολύπλοκο περιβάλλον ενός σφουγγαριού σε μια μελέτη του 2022. Διαπίστωσε ότι τα σφουγγάρια με θύλακες διαφορετικών μεγεθών εμφάνιζαν μεγαλύτερη μικροβιακή ανάπτυξη.

«Αυτό έχει νόημα, επειδή υπάρχουν βακτήρια που τους αρέσει να αναπτύσσονται μόνα τους, και βακτήρια που χρειάζονται την παρέα άλλων. Μέσα σε ένα σφουγγάρι έχουν τόσες πολλές διαφορετικές δομές να επιλέξουν, ώστε όλα είναι ευχαριστημένα», εξηγεί ο Egert.

γυναίκα καθαρίζει τον πάγκο της κουζίνας με σφουγγάρι
Credit: 123RF

Bέβαια, το ότι τα σφουγγάρια είναι ιδανικά «σπίτια» για τα βακτήρια δεν σημαίνει ότι αποτελούν απαραίτητα κίνδυνο για την υγεία μας. Βακτήρια υπάρχουν παντού – στο δέρμα μας, στο έδαφος και στον αέρα γύρω μας. Δεν είναι όλα επιβλαβή, άλλωστε πολλά από αυτά τα χρειαζόμαστε.

Στη μελέτη του Egert το 2017, αλληλουχήθηκε το DNA των πιο κοινών ειδών βακτηρίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα από τα βακτήρια που βρήκε ο Egert δεν συνδέεται με τροφική δηλητηρίαση ή σοβαρή ασθένεια. Στην πραγματικότητα, το 90% των νοσηλειών από τροφιμογενή νοσήματα μπορεί να αποδοθεί σε πέντε μόνο παθογόνα, τρία από τα οποία είναι βακτήρια: Εσερίχια κόλι (κολοβακτηρίδιο), σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο. Ευτυχώς, αυτά είναι αρκετά σπάνια στα σφουγγάρια.

«Βρήκαμε μόνο δυνητικά παθογόνα βακτήρια, δηλαδή βακτήρια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή για ηλικιωμένους ή για παιδιά», λέει ο Egert. «Συνήθως, για ένα υγιές άτομο, τα βακτήρια μέσα στο σφουγγάρι της κουζίνας δεν είναι επιβλαβή».

Το 2017 η Jennifer Quinlan, καθηγήτρια ασφάλειας τροφίμων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Prairie View A&M και οι συνεργάτες της, συνέλεξαν σφουγγάρια κουζίνας από 100 σπίτια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι μόνο το 1-2% αυτών των σφουγγαριών περιείχαν βακτήρια που συνδέονται με τροφική δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Και αυτά, σε μικρές ποσότητες.

γυναίκα καθαρίζει με γάντια το μάτι ηλεκτρικής κουζίνας
Credit: 123RF

Μελέτη του νορβηγικού ινστιτούτου έρευνας τροφίμων Nofima το 2022 συνέκρινε τα βακτήρια που βρέθηκαν σε σφουγγάρια και βούρτσες πλυσίματος. Βρήκε ένα κοινό σύνολο αβλαβών μη παθογόνων βακτηρίων και στα δύο είδη σκευών, ωστόσο, οι βούρτσες περιείχαν συνολικά πολύ λιγότερα βακτήρια.

«Η συντριπτική πλειονότητα των βακτηρίων στα σφουγγάρια δεν προκαλούν ασθένεια, απλώς θα τα κάνουν να μυρίζουν, κάτι που γίνεται δυσάρεστο με την πάροδο του χρόνου», λέει η Quinlan. «Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι για να σκουπίσετε ωμό κρέας ή κοτόπουλο, υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρετε σε αυτό παθογόνα βακτήρια». Και αν ένα παθογόνο βακτήριο όπως η σαλμονέλα περάσει σε ένα σφουγγάρι, θα βρει ιδανικό μέρος για να αναπτυχθεί.

Στη μελέτη του Nofima, όταν οι ερευνητές εισήγαγαν βακτήρια σαλμονέλας σε σφουγγάρια κουζίνας αυτά ευδοκίμησαν, αλλά όταν τα έβαλαν σε βούρτσες, πέθαναν. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι βούρτσες στεγνώνουν πιο αποτελεσματικά μεταξύ των χρήσεων, σκοτώνοντας τα βακτήρια σαλμονέλας, ενώ τα σφουγγάρια παραμένουν υγρά στο εσωτερικό τους εάν χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Σφουγγάρια και πετσέτες καθαριστικές
Credit: 123RF

Πώς θα εξοντώσουμε τα βακτήρια

Το ιδανικό θα ήταν να αλλάζουμε το σφουγγαράκι της κουζίνας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την Quinlan. Υπάρχουν όμως και κάποια κόλπα για να παρατείνουμε την αντοχή τους.

«Μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων ή να τα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό μέχρι να δείτε ατμό να βγαίνει. Αυτό θα σκοτώσει την πλειονότητα των παθογόνων μικροοργανισμών», λέει.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο παραπάνω τρόποι μπορούν να μειώσουν το βακτηριακό φορτίο και είναι πιο αποτελεσματικοί από το να μουλιάσουμε το σφουγγάρι μας σε χλωρίνη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να δημιουργήσει πιο ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων και ο καθαρισμός να γίνει λιγότερο αποτελεσματικός.

Όσον αφορά τη μείωση παθογόνων όπως η σαλμονέλα, πιο αποτελεσματική προσέγγιση θεωρείται η τοποθέτηση ενός σφουγγαριού σε βραστό νερό με απολυμαντικό.

Επίσης, να μην αφήνουμε το σφουγγάρι στον νεροχύτη, για να μπορεί να στεγνώνει καλύτερα μεταξύ των χρήσεων, να αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα τροφίμων από πάνω του και να το στραγγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα σφουγγάρια θα πρέπει να αντικατασταθούν με βούρτσες, οι οποίες περιέχουν λιγότερα βακτήρια και είναι πιο εύκολο να καθαριστούν και να στεγνώσουν.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Γιατί όλοι μιλάνε για το μαγνήσιο; Όλη η αλήθεια για τα οφέλη του

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμμετέχει σε πάνω από 300 βιοχημικές διαδικασίες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη μείωση της κούρασης, στη ρύθμιση της διάθεσης και στη βελτίωση της...

Ξάνθη: Μετέφεραν ηλικιωμένη με εγκεφαλικό σε πλαστική καρέκλα σε φορτηγάκι

Στην Ξάνθη, η μεταφορά μιας ηλικιωμένης γυναίκας που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο έγινε με πλαστική καρέκλα σε φορτηγάκι, λόγω έλλειψης διαθέσιμου ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ. Παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του...

Γρίπη: Πέντε νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ- 2 ακόμα θάνατοι

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει υψηλή, με πέντε νέα σοβαρά κρούσματα που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και δύο επιπλέον θανάτους...

Βιταμίνη Β12 & Ενέργεια: Ο ρόλος της στην κόπωση και την αναιμία

Η βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη, είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον μεταβολισμό. Αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει, πρέπει...

ΜΕΛΕΤΗ: Κρυφό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας που παρουσιάζει 1 στους 4 ασθενείς

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε μια ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας μια ισχυρή παρουσία μανιακών συμπτωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας (ΣΦΣ). Τα σχετικά...

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ