Ο σίδηρος και η βιταμίνη C αποτελούν έναν ισχυρό συνδυασμό που ενισχύει την υγεία και την εμφάνιση μας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφησή του, ειδικά από φυτικές πηγές.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και άλλα προβλήματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντάξουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως φακές και σπανάκι, σε συνδυασμό με πηγές βιταμίνης C, όπως λεμόνι και πορτοκάλι. Παράλληλα, πρέπει να προσέχουμε τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως καφές και γαλακτοκομικά.
Για καλύτερα αποτελέσματα, συστήνεται η λήψη σιδήρου μέσω φυσικών πηγών και, αν χρειάζεται, η χρήση συμπληρωμάτων με τη συμβουλή γιατρού.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Έχετε νιώσει ποτέ εξαντλημένες χωρίς προφανή λόγο; Ίσως η αιτία να είναι τα επίπεδα του σιδήρου σας! Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά για την καλή απορρόφησή του, θέλουμε και έναν ισχυρό σύμμαχο: τη βιταμίνη C. Ας δούμε μαζί γιατί αυτός ο συνδυασμός είναι τόσο σημαντικός και πώς μπορούμε να τον εντάξουμε εύκολα στη διατροφή μας.
Τι συμβαίνει όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα σιδήρου;
Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας. Όταν δεν προσλαμβάνουμε αρκετό, μπορεί να νιώθουμε συνεχώς κουρασμένες, να έχουμε ζαλάδες, πονοκεφάλους ή ακόμα και αίσθημα ταχυπαλμίας. Για τις γυναίκες, η έμμηνος ρύση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σιδήρου, ενώ όσοι αθλούμαστε έντονα ή ακολουθούμε μια χορτοφαγική διατροφή ίσως χρειαστεί να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο;
Υπάρχουν δύο βασικές μορφές σιδήρου στις τροφές:
Αιμικός σίδηρος, που υπάρχει σε ζωικές τροφές όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι.
Μη αιμικός σίδηρος, που συναντάμε σε φυτικές τροφές, όπως οι φακές, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Ο μη αιμικός σίδηρος έχει πιο δύσκολη απορρόφηση από τον οργανισμό μας, γι’ αυτό και εδώ έρχεται να βοηθήσει η βιταμίνη C!
Γιατί είναι καλό να παίρνουμε σίδηρο μαζί με βιταμίνη C;
Η βιταμίνη C αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου, ειδικά του μη αιμικού. Για παράδειγμα, αν φάμε φακές ή σπανάκι και τα συνδυάσουμε με λίγο λεμόνι ή πιπεριές, θα απορροφήσουμε πολύ περισσότερο σίδηρο απ’ ό,τι αν τα τρώγαμε μόνα τους.
Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το ακτινίδιο και οι ντομάτες. Οπότε, ένας χυμός πορτοκαλιού μαζί με το γεύμα μας ή μια σαλάτα με λεμόνι μπορεί να κάνει τη διαφορά!
Τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου
Όπως υπάρχουν τρόφιμα που ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου, υπάρχουν και κάποια που την εμποδίζουν. Ο καφές, το τσάι και τα γαλακτοκομικά περιέχουν ουσίες που δεσμεύουν τον σίδηρο, μειώνοντας την απορρόφησή του. Αν παίρνουμε συμπληρώματα σιδήρου ή αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη μέσω της διατροφής, καλό είναι να αποφεύγουμε αυτά τα ροφήματα γύρω από τα γεύματά μας.
Συμπληρώματα ή φυσικές πηγές;
Ιδανικά, προσπαθούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας. Αν όμως έχουμε διαγνωστεί με ανεπάρκεια σιδήρου, ίσως χρειαστεί να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα. Σε αυτή την περίπτωση, προτιμάμε σκευάσματα που περιέχουν σιδηροπρωτεϊνικό σύμπλεγμα ή σίδηρο διγλυκινικό, καθώς είναι πιο εύπεπτα. Επίσης, η προσθήκη βιταμίνης C σε αυτά τα συμπληρώματα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση.
Βέβαια, είναι σημαντικό να μη λαμβάνουμε σίδηρο χωρίς τη συμβουλή γιατρού, γιατί η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι βλαβερή για τον οργανισμό μας.
Εύκολοι τρόποι να αυξήσουμε την πρόσληψη σιδήρου και βιταμίνης C
Για να το κάνουμε απλό, ακολουθούν μερικές ιδέες για συνδυασμούς που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τα επίπεδά μας:
- Σπανάκι με λίγο χυμό λεμονιού.
- Φακές με πιπεριές.
- Κοτόπουλο με μια σαλάτα γεμάτη ντομάτα και μαϊντανό.
- Ένα smoothie με φράουλες, πορτοκάλι και σπανάκι.
- Δημητριακά ολικής άλεσης με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.
Το να έχουμε επαρκή επίπεδα σιδήρου είναι ζωτικής σημασίας για την ενέργεια, τη διάθεση και τη συνολική μας υγεία. Αν λοιπόν νιώθουμε εξάντληση, ας δώσουμε προσοχή στη διατροφή μας και ας εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του συνδυασμού σιδήρου και βιταμίνης C. Λίγες μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά μας!