Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις, με την Pru-C12, που προέρχεται από εσπεριδοειδή και καρύδα, να ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητά της κατά του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis, υπεύθυνου για την περιοδοντίτιδα.
Η Pru-C12 είναι υποαλλεργική και άγευστη, προσφέροντας μια μη ερεθιστική εναλλακτική για την στοματική φροντίδα. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο φυσικών και προσιτών προϊόντων στοματικής υγιεινής, ειδικά για ευαίσθητες ομάδες.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Η περιοδοντίτιδα είναι μία πάθηση των δοντιών που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Καθώς δεν αρκεί απλά να πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα ή τρεις φορές την ημέρα. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ειδικά προιόντα που καταπολεμούν τα βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την στοματική φλεγμονή που πολλές φορές οδηγεί και στο χάσιμο γερών δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι μια κοινή φλεγμονώδης κατάσταση, που προκαλείται από μόλυνση των ούλων. Κύριοι ένοχοι πίσω από τη νόσο είναι τα παθογόνα βακτήρια του περιοδοντίου. Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, που δεν επηρεάζει μόνο τη στοματική υγεία, αλλά ενδέχεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο σώμα.
Η διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία. Ωστόσο, η εύρεση των κατάλληλων προϊόντων στοματικής φροντίδας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ειδικά στην περίπτωση των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα στοματικής υγιεινής, ενώ είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των βακτηρίων, μπορεί να είναι σκληρά και ερεθιστικά, καθιστώντάς τα ακατάλληλα για τις συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες.
Σε αυτό πρόβλημα, τη λύση φαίνεται πως έρχεται και πάλι να δώσει η ίδια η φύση, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Foods, μια ήπια αλλά ισχυρή αντιμικροβιακή λύση μπορεί να βρίσκεται στα φρούτα.
Αναζητώντας μια λύση, ο καθηγητής Shigeki Kamitani από το Graduate School of Human Life and Ecology του Osaka Metropolitan University, διερεύνησε τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των φυσικών ενώσεων. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 7 διαφορετικές ενώσεις, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητά τους κατά των επιβλαβών βακτηρίων που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.
Η καλή στοματική υγιεινή αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα στην πρόληψη τέτοιων λοιμώξεων, ωστόσο η ανάγκη για μια μη ερεθιστική, αποτελεσματική, αντιβακτηριακή λύση θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά.
Μεταξύ των ενώσεων που δοκιμάστηκαν, ξεχώρισε η ουσία Pru-C12, που προέρχεται από φυσικές πηγές, όπως τα εσπεριδοειδή και η καρύδα. Η Pru-C12 επέδειξε τα πιο ισχυρά αντιμικροβιακά αποτελέσματα κατά του Porphyromonas gingivalis, κύριου παθογόνου για την πρόκληση της περιοδοντίτιδας.
Αυτό που καθιστά την Pru-C12 πολλά υποσχόμενη είναι ότι αποτελεί ένα μη ερεθιστικό, υποαλλεργικό διάλυμα. «Είναι άγευστη και υποαλλεργική», εξηγεί ο Δρ. Kamitani. «Εάν επιβεβαιωθεί η ασφάλειά του στον ανθρώπινο οργανισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια φθηνή αντιμικροβιακή λύση», πιθανολογεί ο ίδιος.
Η ανάπτυξη νέων προϊόντων στοματικής φροντίδας, που αξιοποιούν τη φυσική δύναμη των ενώσεων που προέρχονται από φρούτα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο προσιτές, ασφαλέστερες επιλογές για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας, ιδίως για όσους έχουν ανάγκη από ήπια φροντίδα. Δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε μια στροφή προς πιο φυσικές, βιώσιμες λύσεις στη στοματική υγεία, που θα προσφέρουν προστασία και ταυτόχρονα θα απαλλάσσουν από τις παρενέργειες. Μέχρι τότε, η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί ένα ενθαρρυντικό βήμα προς την κατεύθυνση στην αναζήτηση καλύτερης στοματικής φροντίδας για όλες τις ηλικίες.