Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις, με την Pru-C12, που προέρχεται από εσπεριδοειδή και καρύδα, να ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητά της κατά του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis, υπεύθυνου για την περιοδοντίτιδα.

Η Pru-C12 είναι υποαλλεργική και άγευστη, προσφέροντας μια μη ερεθιστική εναλλακτική για την στοματική φροντίδα. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο φυσικών και προσιτών προϊόντων στοματικής υγιεινής, ειδικά για ευαίσθητες ομάδες.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Η περιοδοντίτιδα είναι μία πάθηση των δοντιών που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Καθώς δεν αρκεί απλά να πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα ή τρεις φορές την ημέρα. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ειδικά προιόντα που καταπολεμούν τα βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την στοματική φλεγμονή που πολλές φορές οδηγεί και στο χάσιμο γερών δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι μια κοινή φλεγμονώδης κατάσταση, που προκαλείται από μόλυνση των ούλων. Κύριοι ένοχοι πίσω από τη νόσο είναι τα παθογόνα βακτήρια του περιοδοντίου. Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, που δεν επηρεάζει μόνο τη στοματική υγεία, αλλά ενδέχεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο σώμα.

Η διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία. Ωστόσο, η εύρεση των κατάλληλων προϊόντων στοματικής φροντίδας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ειδικά στην περίπτωση των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα στοματικής υγιεινής, ενώ είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των βακτηρίων, μπορεί να είναι σκληρά και ερεθιστικά, καθιστώντάς τα ακατάλληλα για τις συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες.

Σε αυτό πρόβλημα, τη λύση φαίνεται πως έρχεται και πάλι να δώσει η ίδια η φύση, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Foods, μια ήπια αλλά ισχυρή αντιμικροβιακή λύση μπορεί να βρίσκεται στα φρούτα.

Δύο γυναίκες. Οδοντίατρος και γυναίκα που τρώει μήλο
Credit: 123RF

Αναζητώντας μια λύση, ο καθηγητής Shigeki Kamitani από το Graduate School of Human Life and Ecology του Osaka Metropolitan University, διερεύνησε τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των φυσικών ενώσεων. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 7 διαφορετικές ενώσεις, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητά τους κατά των επιβλαβών βακτηρίων που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.

Η καλή στοματική υγιεινή αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα στην πρόληψη τέτοιων λοιμώξεων, ωστόσο η ανάγκη για μια μη ερεθιστική, αποτελεσματική, αντιβακτηριακή λύση θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά.

Γυναίκα με οδοντόκρεμα
Credit: 123RF

Μεταξύ των ενώσεων που δοκιμάστηκαν, ξεχώρισε η ουσία Pru-C12, που προέρχεται από φυσικές πηγές, όπως τα εσπεριδοειδή και η καρύδα. Η Pru-C12 επέδειξε τα πιο ισχυρά αντιμικροβιακά αποτελέσματα κατά του Porphyromonas gingivalis, κύριου παθογόνου για την πρόκληση της περιοδοντίτιδας.

Αυτό που καθιστά την Pru-C12 πολλά υποσχόμενη είναι ότι αποτελεί ένα μη ερεθιστικό, υποαλλεργικό διάλυμα. «Είναι άγευστη και υποαλλεργική», εξηγεί ο Δρ. Kamitani. «Εάν επιβεβαιωθεί η ασφάλειά του στον ανθρώπινο οργανισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια φθηνή αντιμικροβιακή λύση», πιθανολογεί ο ίδιος.

Η ανάπτυξη νέων προϊόντων στοματικής φροντίδας, που αξιοποιούν τη φυσική δύναμη των ενώσεων που προέρχονται από φρούτα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο προσιτές, ασφαλέστερες επιλογές για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας, ιδίως για όσους έχουν ανάγκη από ήπια φροντίδα. Δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε μια στροφή προς πιο φυσικές, βιώσιμες λύσεις στη στοματική υγεία, που θα προσφέρουν προστασία και ταυτόχρονα θα απαλλάσσουν από τις παρενέργειες. Μέχρι τότε, η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί ένα ενθαρρυντικό βήμα προς την κατεύθυνση στην αναζήτηση καλύτερης στοματικής φροντίδας για όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

«Άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της στον οργανισμό

Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία...

Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων 30 ετών από...

ΜΕΛΕΤΗ: Το γιαούρτι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes». Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι...

Aυτά είναι τα 12 “ωρολόγια γήρανσης” που δείχνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για...

Αλόη Βέρα: Τι θα συμβεί στην εμφάνισή μας αν πίνουμε τον χυμό της κάθε μέρα;

Η αλόη βέρα, γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέσω του χυμού της. Παρόλο που η γεύση του...

Η επίδραση 2,5 λίτρων νερού στην εμφάνισή μας

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η κατανάλωση 2,5 λίτρων νερού την ημέρα την εξωτερική σας εμφάνιση; Ένας μήνας αφοσίωσης σε αυτή τη συνήθεια μπορεί να φέρει...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ