Τι είναι όντως η φυσικοθεραπεία;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η φυσικοθεραπεία είναι μια πολυδιάστατη επιστήμη που στοχεύει στη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας, την ανακούφιση από τον πόνο και την προώθηση της συνολικής υγείας των ασθενών. Παρά την ευρεία αναγνώρισή της, πολλές παρανοήσεις υπάρχουν σχετικά με τις μεθόδους της, οι οποίες συχνά περιορίζονται σε μαλάξεις και μηχανήματα.

Η σύγχρονη προσέγγιση προάγει την ενεργή συμμετοχή του ασθενή στη διαδικασία αποκατάστασης και ενσωματώνει τεχνικές γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για τη βελτίωση της αντίληψης του πόνου. Ωστόσο, οι οικονομικοί παράγοντες και η νοοτροπία επηρεάζουν την εφαρμογή της, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση κλινικών πρακτικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Είναι απαραίτητο να αναθεωρηθούν οι αντιλήψεις γύρω από τη φυσικοθεραπεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξατομικευμένης φροντίδας και των κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων που επηρεάζουν την αποκατάσταση.

Διαβάστε παρακάτω

Λέξεις: Χρήστος Μπαρούτας

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης ιατρικής  αποκατάστασης, στοχεύοντας στη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας, την ανακούφιση από τον πόνο, την επαναφορά στην καθημερινότητα και την προώθηση της συνολικής  υγείας των ασθενών. Παρά την ευρεία αναγνώρισή της, πολλοί εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη ή εσφαλμένη αντίληψη για το εύρος και τις δυνατότητές της. 

Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, έχουν επισκεφθεί οι ίδιοι ή κάποιος γνωστός τους κάποια στιγμή στην ζωή τους έναν Φυσικοθεραπευτή. Εάν τους ρωτήσεις, τι έγινε  αυτήν τη μία ώρα που ήσουν με τον Φυσικοθεραπευτή σου, η συντριπτική πλειοψηφία θα σου απαντήσει τα ίδια. Οι απαντήσεις τους φανερώνουν μια διαστρεβλωμένη  εικόνα της πραγματικής φύσης της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας, όπως μηχανήματα και μάλαξη. Να τονίσω σε αυτό το σημείο, πως οι ασθενείς δεν έχουν κανένα μερίδιο  ευθύνης για αυτήν την κατάσταση. Την ευθύνη της έχουν οι Φυσικοθεραπευτές, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπείας και η ελληνική νοοτροπία που επηρεάζεται  από την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Εξηγώ παρακάτω. 

Η ανάγκη για μοντερνοποίηση της εφαρμογής της

Πολύ συχνά, η φυσικοθεραπεία συνδέεται αποκλειστικά με τεχνικές όπως οι μαλάξεις ή  η χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων. Αν και αυτές οι μέθοδοι διαχρονικά αποτελούν  μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας, η πραγματική ουσία της φυσικοθεραπείας  εκτείνεται πολύ πέρα από αυτές. 

Όταν πολλές έρευνες και μελέτες, συστηματικές ανασκοπήσεις αναφέρουν πως όλα τα  μηχανήματα που χρησιμοποιούνται από τους Φυσικοθεραπευτές έχουν μικρό ως  μηδενικό θεραπευτικό όφελος, βασίζονται κατά κύριο λόγω στο placebo effect και οι  επαγγελματίες συνεχίζουν να τα προωθούν, διαφημίζοντας τα ως την μαγική θεραπεία  για όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα, τότε κάτι πάει λάθος. 

Η σύγχρονη φυσικοθεραπεία δίνει έμφαση στην ενεργή συμμετοχή του ανθρώπου (δεν  μου αρέσει η λέξη ασθενής) στη διαδικασία αποκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα δεν είναι απλός δέκτης παθητικών  θεραπειών, αλλά συμμετέχει ενεργά μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης,  εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται σε επιστημονικά  δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η ενεργή συμμετοχή του ασθενούς οδηγεί σε  καλύτερα αποτελέσματα και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής.

Επιπρόσθετα, από την πρώτη επαφή με τον άνθρωπο που μας επισκέπτεται πρέπει να  γίνεται χρήση τεχνικών Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας ή αλλιώς CBT. Με τον  τρόπο αυτό βοηθάμε τους ασθενείς να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν αρνητικά μοτίβα  σκέψης που μπορεί να επιδεινώνουν την αντίληψη του πόνου, προωθώντας έτσι μια  πιο θετική και προσαρμοστική αντιμετώπιση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνδυασμένη  χρήση φυσικής άσκησης και CBT μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση  του χρόνιου πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. 

Σε καμία περίπτωση δεν μπλεκόμαστε στα πόδια της πολύτιμης επιστήμης της Ψυχολογίας, όμως είναι αναγκαία η χρήση του συνολικής δυνατότητας του CBT από την  πλευρά της Φυσικοθεραπείας όπως και από κάθε επαγγέλματος υγείας, προκειμένου  να ηρεμήσουμε τον άνθρωπο απέναντι μας και να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε  την αντίληψη του σχετικά με τον πόνο και την κατάσταση που βιώνει η οποία παίζει τον  μεγαλύτερο ρόλο στην πρόγνωση της αποκατάστασης. 

Νοοτροπία και Οικονομικοί Παράγοντες

Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, με στόχο την  παροχή εξατομικευμένης φροντίδας που ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες κάθε  ασθενούς. Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς, τον  καθορισμό ρεαλιστικών στόχων και την ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου  προγράμματος θεραπείας με βάση τα τελευταία δεδομένα μελετών. Η συνεχής  αξιολόγηση και προσαρμογή του προγράμματος διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα  της θεραπείας και την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων. Όταν αυτό παρεκκλίνει από τα παραπάνω, τότε υπάρχει μια παθογένεια. Όμως, θα ήταν άδικο να κατηγορούμε  μόνο τους επαγγελματίες που προσπαθούν να κρατήσουν το εργαστήριο τους ανοικτό,  όταν οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) συνθήκες είναι απαγορευτικές. 

Είναι απολύτως κατανοητό, πως όταν κάποιος Φυσικοθεραπευτής αποφασίζει γενναία  να ξεκινήσει την δική του σταδιοδρομία με το δικό του εργαστήριο τότε αυτομάτως  πρέπει να διαχειριστεί και μια επιχείρηση. Η επιχείρηση έχει ανάγκες και υποχρεώσεις. Εκεί ο Φυσικοθεραπευτής πρέπει να επιλέξει, θα είναι κλινικός ή επιχειρηματίας;  Δυστυχώς πρέπει να επιλέξεις ένα, με τις απόρροιες που αυτό που μπορεί να επιφέρει.  Αν ακολουθείς τα τελευταία δεδομένα ερευνών και μελετών, σημαίνει πως πρέπει να  περνάς χρόνο με τον ασθενή σου, να δίνεις μεγάλη βαρύτητα στην συζήτηση και στην  αξιολόγηση του προβλήματος του αλλά και της ζωής του ως σύνολο. Πρέπει ο χρόνος  μεταξύ σας να ξεπερνά την ώρα, και μπορεί καμιά φορά και τις 2 ώρες προκειμένου να  καταγραφούν δεδομένα και να έχει ο κλινικός την πλήρη εικόνα. 

Αυτό όμως σημαίνει πως το κόστος πρέπει να είναι και ανάλογο. Σε μια τέτοια  οικονομία, αυτή η τακτική δεν μπορεί να υποστηριχτεί. Να αναφέρω εδώ, πως  υπάρχουν και κάποιοι επαγγελματίες εκεί έξω που ακολουθούν αυτήν την τακτική και  επιβιώνουν, είναι όμως πολύ λίγοι. 

Αν ακολουθήσεις μόνο το μονοπάτι του επιχειρηματία τότε πέφτουμε πάνω στις παθογένειες του επαγγέλματος. Αυτές περιλαμβάνουν, εξουθενωτικά ωράρια για τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες που και οι ίδιοι γνωρίζουν  πως δεν θα βοηθήσουν. Δεν υπάρχει επικοινωνία με τον ασθενή και άρα δεν  γνωρίζουμε τις ανάγκες του. Παθητικές θεραπείες και ακριβά μηχανήματα με κακά  αποτελέσματα.  

Ο συνδυασμός τους είναι αρκετά δύσκολος και απαιτεί αυξημένο κοστολόγιο που  δύσκολα μπορεί να επιβιώσει σε μια τέτοια χώρα. 

Συμπέρασμα

Η φυσικοθεραπεία είναι μια δυναμική και πολυδιάστατη επιστήμη που υπερβαίνει τις  παραδοσιακές αντιλήψεις περί μαλάξεων και χρήσης μηχανημάτων. Με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή του ασθενούς, την ενσωμάτωση τεχνικών γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και την επιστημονική τεκμηρίωση, η φυσικοθεραπεία  προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας. Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας και να αναγνωρίσουμε την πραγματική υπόσταση της επιστήμης, λαμβάνοντας υπόψιν μας και τους κοινωνικό οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση της αποκατάστασης.

*Ο Χρήστος Μπαρούτας είναι Κλινικός Φυσικοθεραπευτής και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

ΕΡΕΥΝΑ: Επιφυλακτικές οι Ελληνίδες για τις χειρουργικές αισθητικές παρεμβάσεις

Μια πρόσφατη έρευνα της FocusBari αναδεικνύει την επιφυλακτικότητα των Ελληνίδων απέναντι στις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Παρά το γεγονός ότι το 50% των γυναικών είναι ανοιχτές σε δερματολογικές παρεμβάσεις, το...

10 λόγοι που πεινάς συνέχεια

Το άρθρο αναλύει τους δέκα βασικούς λόγους που μπορεί να προκαλούν συνεχές αίσθημα πείνας, παρά την κανονική διατροφή. Αναφέρει ότι η πείνα επηρεάζεται από φυσιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η...

Αξιοποιώντας τον θυμό: Από το ξέσπασμα στη συνειδητότητα

Ο θυμός, συχνά παρεξηγημένος, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο συναίσθημα αν το διαχειριστούμε σωστά. Αντί να επιδιώκουμε την εξάλειψή του, θα πρέπει να μάθουμε να τον αξιοποιούμε. Ο θυμός μπορεί...

Έρευνα: Σε τι ηλικία μας φεύγει το περιττό άγχος

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Penn State αποκαλύπτει ότι το άγχος μειώνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι οι 25χρονοι βιώνουν σχεδόν διπλάσιες μέρες με...

Το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι ακίνδυνο: Γιατί αρκετοί γονείς διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Το άρθρο αναδεικνύει την ανησυχητική αύξηση του κινήματος του αντιεμβολιασμού και τις επιπτώσεις του στην υγεία των παιδιών. Παρά την επιστημονικά αποδεδειγμένη αξία των εμβολίων στη μείωση των θανάτων...

Παραιτήθηκε κορυφαίος επιστήμονας πίσω από το πρόγραμμα εμβολίων κατά του Covid

Ο Πίτερ Μαρκς, κορυφαίος επιστήμονας εμβολίων και αρχιτέκτονας του προγράμματος ταχείας ανάπτυξης εμβολίων κατά του Covid-19 στις ΗΠΑ, παραιτήθηκε υπό πίεση από τη διοίκηση Τραμπ, καθώς η κυβέρνηση αναδιοργανώνει...

ΗΠΑ: Φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα θα απαγορεύεται να προειδοποιούν για εμφάνιση καρκίνου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προγραμματίζεται ρύθμιση από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) που θα απαγορεύει τις προειδοποιήσεις για καρκίνο σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, όπως το Roundup, αν αυτές αντιβαίνουν...

Αυτός είναι ο «θαυματουργός» ξηρός καρπός που μειώνει τη χοληστερίνη

Ένα νέο άρθρο αποκαλύπτει ότι ο ξηρός καρπός πεκάν μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με μελέτη του Penn State Department of Nutritional Sciences. Στην έρευνα συμμετείχαν 138...

Αυτό το σνακ των 17 θερμίδων μειώνει τις ρυτίδες και προστατεύει τα μάτια σας

Το άρθρο αναδεικνύει τα οφέλη του βερίκοκου, ενός σνακ μόλις 17 θερμίδων, που συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων και προστατεύει την υγεία των ματιών. Πλούσιο σε β-καροτένιο, το οποίο...

Το μυστικό της νεανικής όψης: Γιατί το λίπος είναι σημαντικό

Το άρθρο εξετάζει την αναθεώρηση της αντίληψης για το λίπος, το οποίο παλαιότερα θεωρούνταν εχθρός της υγείας και της ομορφιάς. Αναδεικνύει τη σημασία του λίπους για τη διατήρηση μιας...

Συνέδριο για την Καρδιολογία στη Θεσσαλονίκη – Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο

Στη Θεσσαλονίκη διεξάγεται το 25ο Συνέδριο New Trends in Cardiology 2025, διοργανωμένο από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ». Το συνέδριο εστιάζει στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της...

Ανοιξιάτικη κατάθλιψη: Τι είναι και πώς να την διαχειριστείτε

Η ανοιξιάτικη κατάθλιψη, γνωστή και ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται με την αλλαγή της εποχής, κυρίως την άνοιξη, και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως...

Αλλαγή ώρας & βιολογικός ρυθμός: Τι πρέπει να κάνετε για να μη νιώθετε εξαντλημένοι

Η αλλαγή ώρας στις 30 Μαρτίου μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες μέρες, αλλά ταυτόχρονα στερεί μια ώρα ύπνου, προκαλώντας το φαινόμενο του "social jet lag". Αυτό συμβαίνει όταν ο βιολογικός...

Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό – Aλλά όχι υποχρεωτικό

Το άρθρο εξετάζει την επίδραση της «συναισθηματικής εργασίας» στους επαγγελματίες του τομέα των πωλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η προσποίηση χαμόγελου μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και ψυχική επιβάρυνση. Μια διεθνής...

Νέο κρούσμα εγκεφαλίτιδας μετά από τσίμπημα τσιμπουριού σε νησί του Βορείου Αιγαίου

Ένα νέο κρούσμα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας καταγράφηκε στο Βόρειο Αιγαίο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στην Ελλάδα στα εννέα, από το 2014. Η νόσος, που προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου...

Τι είναι το ουράνιο τόξο της διατροφής – SOS για μεγάλους και παιδιά

Το άρθρο αναφέρεται στην έννοια του "ουράνιου τόξου" της διατροφής, προτείνοντας έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τόσο για ενήλικες όσο και...

Τέσσερις πολύτιμες συμβουλές για σωστή αποκατάσταση μετά την γυμναστική

Το άρθρο αναλύει τέσσερις βασικές συμβουλές για σωστή αποκατάσταση μετά την γυμναστική, τονίζοντας τη σημασία της διαδικασίας αυτής για την πρόληψη του μυϊκού πόνου και την ενίσχυση των αθλητικών...

Ρόφημα καύσης λίπους: Πιείτε το κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο

Το άρθρο παρουσιάζει ένα ρόφημα καύσης λίπους που μπορεί να καταναλωθεί πριν τον ύπνο, υποσχόμενο ευεργετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Αποτελείται από τέσσερα απλά συστατικά: μισό λεμόνι, ψιλοκομμένο μαϊντανό,...

Βιταμίνη D και σκλήρυνση κατά πλάκας: Τι συμπέραναν Γάλλοι ερευνητές

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA αποδεικνύει ότι η χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D κάθε δύο εβδομάδες μπορεί να μειώσει τη συχνότητα υποτροπών και την εμφάνιση νέων βλαβών...

Στον «πάγο» οι μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ

Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) μπαίνουν στον «πάγο» λόγω πολιτικών αναταραχών που προκαλούνται από την υπόθεση των Τεμπών. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης για ριζικές αλλαγές,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ