Το άρθρο αναφέρεται στην έννοια του “ουράνιου τόξου” της διατροφής, προτείνοντας έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.
Επισημαίνει τη σημασία της κατανάλωσης τροφίμων σε ποικιλία χρωμάτων, καθώς κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει διαφορετικές θρεπτικές ουσίες και οφέλη για την υγεία.
Συγκεκριμένα, αναλύει τα οφέλη που προσφέρουν τα πράσινα, κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα και άσπρα τρόφιμα, προτρέποντας τους αναγνώστες να εντάξουν αυτά τα χρώματα στη διατροφή τους για βελτίωση της υγείας και πρόληψη ασθενειών.
Διαβάστε παρακάτω
Με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, η ισορροπημένη διατροφή γίνεται όλο και πιο δύσκολο εγχείρημα. Λόγω περιορισμένου χρόνου, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε έτοιμα γεύματα, fast food και γενικότερα τρέφονται όλο και πιο ανθυγιεινά.
Ωστόσο αργά ή γρήγορα τα “καμπανάκια” στον οργανισμό αρχίζουν να χτυπούν. Η σωστή διατροφή είναι αναγκαία και απολύτως απαραίτητη για ένα υγιές σώμα. Ένας απλός τρόπος για να ξεκινήσετε να τρέφεστε σωστά είναι το αποκαλούμενο “ουράνιο τόξο” της διατροφής.
Βασική αρχή της ισορροπημένης διατροφής είναι η κατανάλωση τροφίμων με ανώτατη βιολογική αξία και περιεκτικότητα σε πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Διατροφή με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου
Όπως αναφέρει ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης στο βιβλίο του “ΝΑΙ στη σωστή διατροφή, ΟΧΙ στην παιδική παχυσαρκία”, ένας καλός τρόπος λοιπόν για είστε σίγουροι ότι τόσο η δική σας διατροφή όσο και των παιδιών σας διαθέτει ποικιλία είναι να φροντίζετε να περιλαμβάνει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Πράσινο χρώμα
Το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύεται από τρόφιμα όπως σπανάκι, πράσινα φύλλα, πράσινες πιπεριές, μαρούλι και άλλα πράσινα λαχανικά. Είναι πηγές μιας πολύ σπουδαίας αντιοξειδωτικής ουσίας, της λουτεΐνης. Η αντιοξειδωτική της δράση ενισχύει την καλή όραση.
Κόκκινο χρώμα
Αντιπροσωπεύεται από τρόφιμα όπως οι τομάτες, το καρπούζι, οι κόκκινες πιπεριές, τα κεράσια και άλλα φρούτα ή λαχανικά με κόκκινο χρώμα. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν λυκοπένιο, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες τη γήρανση των κυττάρων. Επίσης προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του προστάτη και συμβάλει στην πρόσληψη της στεφανιαίας νόσου και των καρδιαγγειακών κυττάρων.
Πορτοκαλί χρώμα
Αντιπροσωπεύεται από τις πορτοκαλί πιπεριές, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και το καρότο. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε β-καροτένιο που προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις μέσω της μείωσης της “κακής” χοληστερόλης.
Κίτρινο χρώμα
Αντιπροσωπεύεται από τρόφιμα όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, τα μούρα και άλλους καρπούς από την οικογένεια των εσπεριδοειδών. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C που καταπολεμά μολύνσεις και συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου που είναι απαραίτητο δομικό στοιχείο του δέρματος.
Άσπρο χρώμα
Αντιπροσωπεύεται από γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε ασβέστιο το οποίο είναι απαραίτητο στη δομή των οστών και των δοντιών.