Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν έχει πολύ κρύο;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο χειμώνας μπορεί να είναι μαγευτικός, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλό μας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η έκθεση στο κρύο μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, επηρεάζοντας τη συγκέντρωση και τις κινητικές μας δεξιότητες. Επιπλέον, οι ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες του ψύχους μπορεί να επιδεινώσουν την ευερεθιστότητα και την απομόνωση, καθιστώντας την κατανόηση των επιπτώσεων του κρύου καιρού ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας.

Αν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται πάντα στους αναπόφευκτους παγετούς της χειμερινής περιόδου, να ξέρετε ότι δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Γίνεται λίγο πιο δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να κινηθούμε, ακόμη και να συγκεντρωθούμε στους στόχους μας.

«Από νευρολογική άποψη, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι πολικές θερμοκρασίες πρόκειται να επιβραδύνουν το δυναμικό δράσης και τη μετάδοση των ερεθισμάτων του νευρικού συστήματος. Όσον αφορά τις κινητικές δεξιότητες, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας στην κίνηση και τη δυσκολία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων, και αποσβένει τα αισθητήρια νεύρα», λέει ο Ryan Kyle Jones, DO, νευροεντατικολόγος στο Νοσοκομείο Northwell Lenox Hill.

Credit: 123RF

Ναι, ο κρύος καιρός είναι σίγουρα δυσάρεστος για το σώμα, αλλά πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο; Δημοσίευμα του “verywellmind” εξηγεί τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, τον αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου και τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Πώς επηρεάζει η υποθερμία τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι πολύ χαμηλή λόγω υποθερμίας, μπορεί να επηρεαστεί ο εγκέφαλος. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παραλήρημα, μια κατάσταση σύγχυσης, αποπροσανατολισμού και αδυναμίας, να σκεφτούν ή να θυμηθούν καθαρά.

Το παραλήρημα είναι αναστρέψιμο και, εκτός από την υποθερμία, όπως λέει ο Jones, μπορεί επίσης να προκληθεί από λοίμωξη, υπερβολική δόση φαρμάκων, ορισμένες μεταβολικές διαταραχές και υπερθερμία, η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα εκτίθεται σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές, ο Jones λέει ότι η υποθερμία είναι μια προσωρινή αίσθηση και η κινητική λειτουργία γενικά επανέρχεται στα βασικά επίπεδα, όταν το σώμα θερμαίνεται.

κρυώσατε; πώς θα γίνετε καλά
Credit: 123RF

«Αρκετές μελέτες έδειξαν γνωστικές επιδόσεις ειδικά για τη μνήμη και την προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία μετά από έκθεση σε ψυχρό ερέθισμα. Έτσι, η έκθεση στο κρύο, χωρίς απαραίτητα να κάνει το σώμα κρύο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική σας απόδοση», σημειώνει ο Jones.

Τι γίνεται όμως με τον εγκέφαλο;

Το πάγωμα του εγκεφάλου είναι μια απότομη, φευγαλέα αίσθηση που μοιάζει με πονοκέφαλο και εμφανίζεται, όταν τρώτε ή πίνετε κάτι κρύο. Ο Jones λέει ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού βιώνει το “brain freeze” και ότι είναι πιο διαδεδομένο στα παιδιά και τους εφήβους απ’ ό,τι στους ενήλικες.

Ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν παγώνει στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της αίσθησης. Ενώ δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί το πάγωμα του εγκεφάλου, λέει ότι το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί, ότι πρόκειται για μια αισθητηριακή αντίδραση των αισθητικών νεύρων στις παλέτες ή/και για σπασμό των αιμοφόρων αγγείων.

Art για θέμα ψυχολογίας
Credit: 123RF

«Γνωρίζουμε ότι προκύπτει όταν εφαρμόζετε ένα ψυχρό διεγερτικό στην παλέτα ή στον στοματικό φάρυγγα στο πίσω μέρος του λαιμού. Προκαλείται αυτός ο οξύς, βαθύς μετωπικός διχρονικός πονοκέφαλος, αλλά γενικά θεωρείται ότι είναι ακίνδυνος και δεν εμπνέει ανησυχία και θα πρέπει να υποχωρήσει γρήγορα», λέει ο Jones.

Τι είναι η θερμορύθμιση;

Θερμορύθμιση είναι η ικανότητα του σώματος να διατηρεί τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, ώστε να λειτουργεί βέλτιστα, εξισορροπώντας την παραγωγή και την απώλεια θερμότητας. Το δέρμα, οι ιδρωτοποιοί αδένες, το κυκλοφορικό σύστημα και ο εγκέφαλος βοηθούν στη θερμορύθμιση.

«Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό είναι μέσω της ανίχνευσης της θερμοκρασίας τόσο μέσω των περιφερικών νεύρων όσο και μέσω μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται προοπτική περιοχή», λέει ο Jones. «Αυτή η περιοχή είναι μέρος του υποθαλάμου, ο οποίος έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες που φτάνουν σε ολόκληρο τον εγκέφαλο και το σώμα, και μία από αυτές είναι η θερμορύθμιση».

«Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται ένα ψυχρότερο περιβάλλον, οι αισθητήριες νευρικές απολήξεις περνούν εισροές στα αισθητήρια γάγγλια, τα οποία βρίσκονται γύρω από τη σπονδυλική στήλη και τα όργανα μέσα στις νευρικές απολήξεις του στομάχου. Αυτή η είσοδος μεταδίδεται στον υποθάλαμο, ο οποίος δρα αυξάνοντας την παραγωγή και προκαλώντας απελευθέρωση επινεφρίνης μέσω των επινεφριδίων», εξηγεί ο Jones.

κρυώσατε; πώς θα γίνετε καλά
Credit: 123RF

«Η αντίδραση συνεπάγεται επίσης ενεργοποίηση του ρίγους, το οποίο θερμαίνει το σώμα μέσω της τριβής και η ενεργοποίηση της συμπαθητικής αντίδρασης αυξάνει τη μεταβολική δραστηριότητα, η οποία αυξάνει την παραγωγή θερμότητας, και προκαλεί επίσης περιφερική αγγειακή συστολή, γι’ αυτό και όταν κρυώνουμε ή όταν είμαστε πολύ στρεσαρισμένοι έχουμε αυτή την αντίδραση μάχης ή φυγής», πρόσθεσε.

Το κρύο και η αντίδραση μάχης ή φυγής είναι παρόμοιες αντιδράσεις σε δύο διαφορετικά ερεθίσματα, «οπότε ο σκοπός πίσω από την περιφερική αγγειακή συστολή είναι η διατήρηση της θερμότητας».

Ποιες είναι οι ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του κρύου καιρού;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα η υποθερμία, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, τη νόηση και τη διάθεση, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης, τους στρατιώτες και τους αθλητές.

Μελέτες για τον γενικότερο πληθυσμό δείχνουν ότι ο κρύος καιρός μειώνει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την επαγρύπνηση. Περαιτέρω, οι χαμηλές θερμοκρασίες αύξησαν την αποσπασματικότητα, το χρόνο αντίδρασης, τη λήψη αποφάσεων και τη συλλογιστική.

«Όσον αφορά τις συναισθηματικές επιπτώσεις, ο κρύος καιρός μας κάνει λιγότερο δραστήριους, ευερέθιστους, μας απομονώνει και μας αφήνει κοινωνικά αποκομμένους», λέει η Serani. «Οι φυσικές επιπτώσεις στο σώμα από τις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν το στρες, το οποίο αυξάνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους».

Μελέτες που αφορούν συγκεκριμένες αναδυόμενες αλλαγές, όπως το κρύο, δείχνουν ότι τα ευμετάβλητα καιρικά φαινόμενα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα με ψυχική διαταραχή, προσθέτει η ίδια.

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων του ψύχους

Για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, η Serani λέει να έχετε ένα σχέδιο για το κρύο που περιλαμβάνει τα εξής:

Γυναίκα με καπέλο χαμογελά στα χιόνια ενώ πιο πίσω οι φίλοι της κάθονται και πίνουν
Credit: 123RF
  • Ντυθείτε με ζεστά ρούχα
  • Αγκαλιάστε τον πιο αργό εσωτερικό ρυθμό που συνοδεύει τον κρύο καιρό
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά φάρμακα ή ότι έχετε πρόσβαση σε φαρμακεία αν η συνταγή σας εξαντληθεί
  • Ζητήστε από τον θεραπευτή σας να μετακινηθεί από τις προσωπικές συνεδρίες θεραπείας σε εικονικές συνεδρίες, όταν ο καιρός είναι κρύος, παγωμένος ή επικίνδυνος
  • Προσπαθείστε να διατηρείται το σπίτι σας ζεστό
  • Η εξασφάλιση της άνεσής σας κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού εξασφαλίζει μεγαλύτερη ισορροπία για την ψυχική και σωματική σας ευεξία
  • Έχετε έτοιμες προμήθειες, όπως ζεστές ή ηλεκτρικές κουβέρτες, τσάι, καφέ, κακάο, σούπα και άλλα ανακουφιστικά τρόφιμα και ποτά
  • Καθίστε ή ξεκουραστείτε σε χώρους που σας εκθέτουν στο ηλιακό φως κάθε μέρα για να βοηθήσετε την παραγωγή μελατονίνης και να αντισταθμίσετε την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή
Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρή κλινική σημασία της υπνηλίας και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, που...

Κέντρα Υγείας: Ξεπέρασαν τα 10.000 περιστατικά σε μόλις 3 εβδομάδες όσα εντάχθηκαν στο σύστημα εφημεριών

Στα τέσσερα Κέντρα Υγείας που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών στην Αττική, καταγράφηκαν πάνω από 10.000 επείγοντα περιστατικά σε μόλις τρεις εβδομάδες. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρότητα της υπνηλίας και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για την υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, τονίζεται...

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μάχη εξόντωσης των μικροβίων με 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας προχωρά σε δραστικά μέτρα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τοποθετώντας 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία, με στόχο την επέκταση σε 120 μέχρι το 2027. Η...

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: «Οι αιμορραγικές διαταραχές πλήττουν εξίσου και τις γυναίκες»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμορροφιλίας αναδεικνύει την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και φροντίδας για γυναίκες που πλήττονται από αιμορραγικές διαταραχές. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες...

ΠΟΥ: Αποκαλύπτουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις πανδημίες

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, με στόχο την αποφυγή αποδιοργάνωσης και ανταγωνισμού για πόρους, όπως...

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τοξικές ουσίες στα στρώματά τους που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποκαλύπτει ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά ενδέχεται να εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες από τα στρώματά τους, οι οποίες...

Η γυναίκα που ανιχνεύει με τη μύτη της το Πάρκινσον: Μια συγκλονιστική ιστορία με άρωμα ελπίδας

Η Joy Milne, μια 75χρονη πρώην νοσοκόμα από τη Σκωτία, διαθέτει μια μοναδική ικανότητα: μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω της όσφρησης. Η ιστορία της αναδεικνύει την...

Αγωνία καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Δράμας: Τραγική υποστελέχωση των Επειγόντων

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών νομού Δράμας εκφράζει την αγωνία του για την υποστελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Δράμας, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία...

Έξυπνα γυαλιά AI υπόσχονται να καταργήσουν το μπαστούνι των τυφλών

Ένα νέο πρωτότυπο ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βελτιώσει την πλοήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το λευκό μπαστούνι. Σύμφωνα...

Πάσχα χωρίς γιατρούς σε 15 νησιά – Κραυγή αγωνίας από τις δομές υγείας

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας σε 15 ελληνικά νησιά είναι δραματική, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη για τις...

Τα θαύματα της τεχνολογίας: Η αξιοποίησή της μπορεί να θωρακίσει από τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour» αποκαλύπτει ότι η συχνή χρήση ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες άνω των...

Το μυστηριώδες χρώμα που δεν υπάρχει – Το αντιλαμβάνεται μόνο ο εγκέφαλός μας

Το άρθρο εξερευνά την έννοια του χρώματος, επισημαίνοντας ότι αυτά που βλέπουμε είναι νοητικές κατασκευές του εγκεφάλου μας και όχι αντικειμενικές φυσικές οντότητες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χρώμα magenta,...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται...

Γιατί η Pfizer εγκαταλείπει το “χρυσωρυχείο” των φαρμάκων αδυνατίσματος

Η Pfizer ανακοίνωσε την διακοπή της ανάπτυξης του πειραματικού φαρμάκου αδυνατίσματος danuglipron, λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν σε ασθενή κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Παρά την αρχική προοπτική του φαρμάκου,...

Blue Origin: Επέστρεψε θριαμβευτικά η γυναικεία αποστολή στο διάστημα – Η Katy Perry γονάτισε και φίλησε το έδαφος [εικόνες-βίντεο]

Η Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ιστορική γυναικεία αποστολή στο διάστημα, με επικεφαλής τη Λόρεν Σάντσεζ και συμμετοχές όπως της Κέιτι Πέρι και άλλων πέντε γυναικών. Οι έξι επιβάτες...

Beauty Sleep Cream: Η κορυφαία και βραβευμένη επιλογή!

Η Beauty Sleep Cream της Tzimas Cosmetics ανακηρύχθηκε η αγαπημένη επιλογή του κοινού σε πρόσφατο διαγωνισμό, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της και την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτή είναι η δεύτερη φορά...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός μέσω...

Μικροβιακή αντοχή: Περισσότερα από 3 εκατ. παιδιά πέθαναν το 2022 εξαιτίας λοιμώξεων

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESCMID Global2025. Ιδιαίτερα, 752.000 θάνατοι καταγράφηκαν...

Πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις

Το 2022, πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέθαναν από λοιμώξεις που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ