Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την ημέρα μπορεί να προάγει την υγιή πέψη, να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία, να μειώσει τη φλεγμονή, να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και να προλάβει την αναιμία.

Επιπλέον, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, διευκολύνουν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η τακτική τους κατανάλωση, λοιπόν, είναι μια υγιής επιλογή για τη βελτίωση της γενικής ευεξίας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Οι χουρμάδες είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές για τον οργανισμό σας. Πώς επηρεάζουν όμως οι χουρμάδες τον οργανισμό, αν τους καταναλώνουμε καθημερινά; Έρευνες αποκαλύπτουν ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα -μόλις τρεις χουρμάδες την ημέρα- μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

Τι είναι οι χουρμάδες και γιατί αξίζει να τους εντάξετε στη διατροφή σας;

Οι χουρμάδες (Phoenix dactylifera) αναπτύσσονται σε θερμά, ξηρά κλίματα. Χρησιμοποιούνταν στις αρχαίες δίαιτες και σήμερα θεωρούνται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα. Η φυσική τους σύνθεση περιλαμβάνει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Credit: 123RF

Αποτελούν φυσική πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών

Βιταμίνη Β που υποστηρίζει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μαγνήσιο και κάλιο που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων. Φυτικές ίνες που προάγουν την υγιή πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από το άγχος και το στρες.

Προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα

Οι φυτικές ίνες, που περιέχουν, βελτιώνουν την πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Η τακτική κατανάλωση χουρμάδων μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων, όπως οι αιμορροΐδες ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Γυναίκα στην τουαλέτα
Credit: 123RF

Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κίνδυνου υπέρτασης. Τα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες, αποτρέποντας την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης – μια σημαντική αιτία καρδιακών παθήσεων.

Ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και τον πόνο

Το μαγνήσιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του μυϊκού πόνου και του πόνου στις αρθρώσεις. Η τακτική κατανάλωση χουρμάδων μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Credit: 123RF

Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αν και είναι γλυκά, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν ξαφνικές αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, γεγονός που είναι ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη ή για όσους θέλουν σταθερά επίπεδα ενέργειας.

Προλαμβάνουν την αναιμία

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο συμβάλλει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Η τακτική κατανάλωση χουρμάδων συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, η οποία βελτιώνει τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Διεγείρουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το κάλιο και οι βιταμίνες Β υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Αποτελούν επίσης φυσική πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.

Αποξηραμένα λουλούδια βγαίνουν μέσα από ένα μισό κεφάλι - Κόνσεπτ για ευτυχία
Credit: 123RF

Διευκολύνουν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

Έρευνες δείχνουν, ότι η κατανάλωση χουρμάδων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για πρόκληση τοκετού και μειώνει τη διάρκειά του. Επιπλέον, οι χουρμάδες συμβάλλουν στην αύξηση της ενέργειας που χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, οι χουρμάδες βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να ενισχύσει τη φυσική ανοσία.

Προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος ενισχύουν τα οστά και μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

«Άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της στον οργανισμό

Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία...

Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων 30 ετών από...

ΜΕΛΕΤΗ: Το γιαούρτι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes». Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι...

Aυτά είναι τα 12 “ωρολόγια γήρανσης” που δείχνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για...

Αλόη Βέρα: Τι θα συμβεί στην εμφάνισή μας αν πίνουμε τον χυμό της κάθε μέρα;

Η αλόη βέρα, γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέσω του χυμού της. Παρόλο που η γεύση του...

Η επίδραση 2,5 λίτρων νερού στην εμφάνισή μας

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η κατανάλωση 2,5 λίτρων νερού την ημέρα την εξωτερική σας εμφάνιση; Ένας μήνας αφοσίωσης σε αυτή τη συνήθεια μπορεί να φέρει...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ