Ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ, τα σταφύλια, κερδίζουν έδαφος ως ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Με μόλις 62 θερμίδες ανά μερίδα και περιεκτικότητα 81% σε νερό, τα σταφύλια προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο και να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.
Επίσης, η ρεσβερατρόλη που περιέχουν μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να προστατεύσει από τη γήρανση, ενώ η μελατονίνη τους καθιστά εξαιρετικό σνακ για καλύτερο ύπνο. Οι επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων για καρκίνο και καρδιοαγγειακές παθήσεις, κάνοντάς τα μια ιδανική επιλογή για τη διατροφή μας.
Διαβάστε παρακάτω
Στην αναζήτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ένα νόστιμο σνακ ξεχωρίζει για το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει στον οργανισμό μας. Αυτό το αρχαίο φρούτο θεωρούνταν κάποτε σύμβολο πολυτέλειας – και, για πολλούς λόγους, εξακολουθεί να είναι.
Αποτελείται κατά 81% από νερό και έχει μόνο 62 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ παράλληλα θα σας κρατήσει ενυδατωμένους και θα περιορίσει τις ανθυγιεινές λιγούρες.
«Τα σταφύλια είναι φανταστικά, επειδή είναι όχι μόνο υγιεινά, αλλά και νόστιμα», δήλωσε ο διαιτολόγος Anthony DiMarino στην Cleveland Clinic. «Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά πιάτα και καταστάσεις».

Πρόληψη του καρκίνου
Τα σταφύλια είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν πάνω από 1.600 διαφορετικές φυτικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες περιέχουν μια απίστευτη σειρά αντιοξειδωτικών.
Για παράδειγμα, οι ανθοκυανίνες είναι υπεύθυνες για την πλούσια απόχρωση των κόκκινων σταφυλιών – και καταπολεμούν επίσης τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο. Η φλούδα και οι σπόροι των κόκκινων σταφυλιών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ρεσβερατρόλη, η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Η ρεσβερατρόλη υπάρχει επίσης στο κόκκινο κρασί – αλλά δεδομένου ότι επί του παρόντος υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες, σχετικά με το κατά πόσον η περιεκτικότητα σε αγχοξειδωτικά αντισταθμίζει πραγματικά τις καθ’ όλα καρκινογόνες επιδράσεις του αλκοόλ, το πιθανότερο είναι να είστε καλύτερα με μια χούφτα σταφύλια.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι ενήλικες άνω των 50 ετών που έτρωγαν 150 έως 450 γραμμάρια σταφύλια καθημερινά για δύο εβδομάδες παρουσίασαν μείωση των ενδείξεων καρκίνου του παχέος εντέρου.
Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα εκχυλίσματα σταφυλιών μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού και του παχέος εντέρου σε εργαστηριακές συνθήκες και μελέτες σε ζώα.
Υγεία της καρδιάς
«Τα σταφύλια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο», δήλωσε ο DiMarino. «Ταιριάζουν καλά σε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης».
Περιέχουν επίσης πολύ κάλιο – το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας – και πολυφαινόλες, ιδίως ρεσβερατρόλη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι άτομα με υψηλή χοληστερόλη που έτρωγαν τρία φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και κακής χοληστερόλης στο τέλος της δοκιμής, η οποία διήρκησε 8 εβδομάδες.
Τροφή για τον εγκέφαλο
Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα σταφύλια μπορούν να δώσουν ώθηση στην υγεία του εγκεφάλου σας. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν 250 mg σταφύλια κάθε μέρα για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στις γλωσσικές δεξιότητες, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Σε μια άλλη μελέτη του 2017, νεότεροι ενήλικες που κατανάλωναν 230 ml χυμού σταφυλιού ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν ταχύτερα εργασίες που σχετίζονταν με τη μνήμη και φάνηκε να έχουν καλύτερη διάθεση μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ιδιότητες της ρεσβερατρόλης που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες μπορεί επίσης να σας προστατεύουν από την άνοια και τη γνωστική παρακμή.
«Σκεφτείτε τη νόσο του Πάρκινσον και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτά μπορεί να είναι σημάδια οξειδωτικού στρες», δήλωσε ο DiMarino. «Η ρεσβερατρόλη μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αυτών των ασθενειών».
Καταπολεμά τη γήρανση
Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό – η ρεσβερατρόλη – μπορεί να διατηρήσει το δέρμα σας φρέσκο και νεανικό, μειώνοντας τις κυτταρικές βλάβες. «Βοηθά στην προστασία ορισμένων γονιδίων, γεγονός που οδηγεί στην υγιή γήρανση και τη μακροζωία», δήλωσε ο DiMarino.
Βελτιώνει τον ύπνο
Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η μελατονίνη μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε – και δεν χρειάζεται να πάρετε συμπληρώματα για να πάρετε μια δόση αυτής της ορμόνης που υπάρχει στη φύση. Μπορείτε απλά να αρπάξετε μια χούφτα σταφύλια – ειδικά επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως νόστιμο επιδόρπιο μετά το δείπνο για όσους έχουν συνείδηση του βάρους τους.
«Τα σταφύλια έχουν έναν βαθμό μελατονίνης μέσα τους», δήλωσε ο DiMarino. «Οπότε είναι ένα εξαιρετικό βραδινό σνακ. Δεν έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε».