4 μυστικά για να ξεπεράσετε δύσκολες καταστάσεις της ζωής σας!

Όλοι μας έχουμε βιώσει καταστάσεις που μας ξεπέρασαν! Νιώσαμε θλίψη, οργή, θυμό και οι μνήμες αυτών μας σημάδεψαν ως ανθρώπους, καθόρισαν πως βλέπουμε τη ζωή από εδώ και πέρα αλλά και την αλληλεπίδρασή μας με τους συνανθρώπους μας!

Τώρα φανταστείτε πώς θα αισθανόσασταν αν σας δινόταν η ευκαιρία να ξεπεράσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα! Και με τον όρο “ξεπερνάω” δεν εννοούμε να τα ξεχάσατε μια για πάντα, αλλά να τα αποθηκεύσετε σε ένα μακρινό επτασφράγιστο κουτί του μυαλού σας!

1. Απαλλαγείτε από τα ιδανικά σας

Όταν μια δύσκολη κατάσταση από το παρελθόν σας προκαλεί άγχος, θυμό, θλίψη, και ούτω καθεξής, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο ιδανικό στο οποίο είστε προσκολλημένοι και αυτή είναι η πηγή του πόνου σας. Εάν είστε λυπημένοι, για παράδειγμα, υπάρχει μια ιδανική κατάσταση που επιθυμείτε και αυτή δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Ίσως ένα μέλος της οικογένειας έκανε κάτι βλαβερό για σας – είστε λυπημένοι γιατί (ιδανικά) το πρόσωπο αυτό δεν πρέπει να σας βλάψει. Αλλά αυτό το ιδανικό στην ουσία σας πληγώνει! Απαλλαγείτε λοιπόν από τα “ιδανικά” του μυαλού σας! Αφήστε τους άλλους να σας εκπλήξουν ευχάριστα ή ακόμα και δυσάρεστα! Όλα μέρος του παιχνιδιού είναι και οι άνθρωποι διαθέτουμε πολλές πτυχές προσωπικότητας!

2.  Σταματήστε τις αρνητικές κρίσεις.

Είναι αδύνατο να ξεφύγουμε από μια δύσκολη κατάσταση εάν μανιωδώς κρίνουμε τι συνέβη. Σκεφτείτε ένα περιστατικό που σας δημιούργησε άσχημα συναισθήματα και απαντήστε στα ακόλουθα ερωτήματα:

Πιστεύετε ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί;
Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό;
Μήπως φταίει κάποιος άλλος για ό, τι συνέβη;
Κατηγορείτε τον εαυτό σας;
Πιστεύετε ότι η κατάσταση είναι αδύνατο να τη ξεπεράσετε;
Αν απαντήσατε “ναι” σε παραπάνω από μία ερωτήσεις, τότε οι κρίσεις σας σχετικά με το τι συνέβη στο παρελθόν συνεχίζει να ταλαιπωρεί το μυαλό σας, και ως εκ τούτου, συνεχίζει να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή.

Τώρα μπορεί να σκέφτεται, “Αυτό που συνέβη ήταν απίστευτα φρικτό και με ξεπερνά”. Αυτό όμως που θα σας βοηθήσει είναι να ξεφύγετε από τις αρνητικές κρίσεις που σας μετατρέπουν ως το παθητικό “θύμα” της ιστορίας! Αποδεχτείτε πως η κατάσταση συνέβη γιατί ήταν να συμβεί! Αλήθεια θα λυτρωθείτε!

3. Βρείτε κάτι για να είστε ευγνώμων για την παρούσα στιγμή.

Η ευγνωμοσύνη βοηθά πάντα στο να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Σκεφτείτε λοιπόν πως μπορεί να χάσατε ένα φίλο από τη ζωή σας, αλλά έχετε υπέροχους γονείς που σας αγαπάνε, ένα αξιολάτρευτο κατοικίδιο που περιμένει να σας δει και να παίξετε μαζί, ένα σύντροφο που σας γεμίζει αγκαλιές!

Είδατε, σίγουρα χαμογελάσατε!

4. Κάντε κάτι καλό για κάποιον άλλον!

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα “γεμίσει” την καρδιά σας μια καλή σας πράξη σ΄έναν άλλον άνθρωπο!

Δοκιμάστε να κρατήσετε τις βαριές σακούλες ενός ηλικιωμένου στο σούπερ μάρκετ, να δώσετε τροφή ή χρήματα σε κάποιον που πεινάει, να πάρετε ένα παιχνίδι σε ένα παιδί που δεν έχει γονείς με οικονομική άνεση, να “γεμίσετε” φιλιά και αγκαλιές αγαπημένα σας πρόσωπα, να “μοιράσετε” χαμόγελα σε αγνώστους, να κάνει κομπλιμέντα σε ανθρώπους που τους βλέπετε καταβεβλημένους!

Τότε το ΧΑΜΟΓΕΛΟ και η ΕΥΤΥΧΙΑ που θα σχηματιστεί στο πρόσωπό τους θα “ζεστάνουν” τόσο την καρδιά σας που θα ξεφύγετε από τα προβλήματα που σας ταλανίζουν!