Lille, μια πόλη της Γαλλίας έτοιμη να σε μαγέψει

Η Λιλ ή Λίλλη (γαλλικά: Lille, ολλανδικά: Rijsel) είναι πόλη στη βόρεια Γαλλία. Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο της Ευρώπης, αφού γειτονεύει με το Βέλγιο και απέχει λίγο από το Λουξεμβούργο, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της χώρας, μετά το Παρίσι, τη Λυών και τη Μασσαλία.

Η Λιλ είναι ιστορικά φλαμανδική πόλη από τη ρωμαϊκή εποχή, παλαιό τμήμα γης της κομητείας της Φλάνδρας, ωστόσο δεν αποτελούσε περιοχή ανάπτυξης της φλαμανδικής γλώσσας, καθώς ομιλούνταν τα λατινικά.

Η ιστορία της ξεχωρίζει ιδιαίτερα κατά το Μεσαίωνα μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, ενώ έγινε γνωστή ως η πόλη της Γαλλίας που πολιορκήθηκε τις περισσότερες φορές. Αποτέλεσε διαδοχικά τμήμα της κομητείας της Φλάνδρας, του βασιλείου της Γαλλίας, του Βουργουνδιακού κράτους, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Ισπανικών Κάτω Χωρών, προτού καταληφθεί οριστικά από τα γαλλικά στρατεύματα του Βωμπάν κατά τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

Από τα χρόνια της ίδρυσής της, η πόλη είχε εμπορικό χαρακτήρα. Η Βιομηχανική Επανάσταση τη μετέτρεψε σε μια μεγάλη βιομηχανική πρωτεύουσα, με κέντρο τις μηχανικές και υφαντουργικές βιομηχανίες. Κατά τη δεκαετία του ’60, οι βιομηχανίες αυτές άρχισαν να παρακμάζουν και μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η πόλη άρχισε να αποκτά ένα νέο χαρακτήρα με τη στροφή στον τριτογενή τομέα δραστηριοτήτων και την επανακατοίκηση των κατεστραμμένων συνοικιών.

Η αλλαγή και η ανανέωση αυτή της πόλης αντικατοπτρίζεται σε γεγονότα των τελευταίων δυο δεκαετιών, όπως ο ερχομός του TGV στην πόλη το 1993 και του Eurostar το 1994, η ανάπτυξη του πανεπιστημίου της πόλης, πόλου έλξης για περισσότερους από 100.000 φοιτητές, και η ανακήρυξή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2004.

Η Λιλ είναι φημισμένη ως πολιτιστικό κέντρο λόγω της όπερας L’Opéra de Lille, της εθνικής ορχήστρας “L’Orchestre National de Lille”, των μπαλέτων “Ballets du Nord”, και του μουσείου καλών τεχνών ‘Musée des Beaux-Arts de Lille’. Επίσης, η πόλη φημίζεται για τη Μεγάλη Υπαίθρια Αγορά της, τη λεγόμενη braderie, που διεξάγεται μια φορά το χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, και συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.

Palais Des Beaux Arts, Lille

Πρόκειται για ένα μεγάλο υπαίθριο παζάρι, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να εμπορευτεί ό,τι επιθυμεί. Η λαϊκή αγορά και το πανηγύρι διαρκούν από τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.Υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2004 μαζί με τη Γένοβα της Ιταλίας.

Δια χειρός Θεριανής Βάθη 

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης ένιωσα να μεταφέρομαι σε μιαν άλλη εποχή. Η μεσαιωνική και γοτθική αρχιτεκτονική της σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Τα καλόγουστα μαγαζιά κάθε λογής απευθύνονται σε όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Ο κόσμος μοιάζει γαλήνιος, και από τα ρομαντικά στενά της ακούγεται το ακορντεόν ενός πλανόδιου μουσικού να παίζει στους ήχους του “La vie en rose”.

Φωτογραφία: Θεριανή Βάθη

Συνεχίζοντας συνάντησα ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο, όπου γεύτηκα τα παραδοσιακά γλυκίσματα της περιοχής. Τα γνωστά merveilleux (μερβεγιέ), τα οποία συστήνω ανεπιφύλακτα να τα δοκιμάσετε όταν βρεθείτε σε αυτή την πόλη. Θα ενθουσιαστείτε!

Φωτογραφία: Θεριανή Βάθη

Εκεί προς το μεσημεράκι όταν το στομάχι ξεκινά να δίνει τα πρώτα σήματα, τι πιο γευστικό από τα λαχταριστά και νόστιμα πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Γεύτηκα σε ένα κεντρικό γαλλικό ρεστοράν πεντανόστιμη carbonnade με πατάτες τηγανιτές και ένα ποτήρι μπύρας τοπικής παραγωγής. Η εξυπηρέτηση ήταν αρκετά γρήγορη και το προσωπικό ευγενικό και φιλόξενο. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!

H διασκέδαση όμως δεν σταματά εκεί…

Τα σουαρέ με μοντέρνα μουσική, χορευτές μουσικούς και σαξοφωνίστες να δίνουν τον ρυθμό στους ήχους της τζαζ, της house και της pop δίνουν ζωή στα βράδια της κοσμοπολίτικης Lille. Εκατοντάδες νέοι δίνουν το παρόν και η Lille φοράει τα καλά της έτοιμη να δώσει παλμό στην διασκέδαση πολλών νέων!

 

Και όπως λένε και οι Γάλλοι ” Prendre le temps pour prendre le temps”… Πάρε λίγο χρόνο για να πάρεις λίγο χρόνο …

Μαρία θεριανή Βάθη

Σχόλια
Loading...